fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dom Društva Kočevje Novice

Dobrote kmečkih žena iz Srbije na kočevski tržnici

Slovenski Karitas izvaja triletni projekt Razvoj ženskega podjetništva v jugovzhodni Srbiji, ki ga sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve. V ta projekt je vključenih 60 žensk, proizvajalk lokalne hrane, iz partnerskih občin Knjaževac, Ražanj in Aleksinac, slovenski partnerski občini sta Kočevje in Razkrižje.

Ob koncu tedna jih je dvajset obiskalo Kočevje, kjer so na tukajšnji tržnici skupaj s Srbskim kulturnim društvom Kočevje predstavili del svoje bogate ponudbe različnih marmelad, ajvarjev, kompotov in drugih pridelkov ter ročnih del. Pred tem so na nekaterih kmetijah nabirale nova znanja in izkušnje in, kot se temu reče, bodo primere dobre prakse prenesle v svoje okolje.

»Lepo so nas sprejeli, pravzaprav mimo naših pričakovanj, saj so se naši gostitelji na vsakemu koraku trudili, da nam pokažejo čim več. Prav tako je bil odziv obiskovalcev tržnice v Kočevju ob degustaciji proizvodov žena iz Srbije, v skupini jih je bilo 16, izjemen, s čemer so bile zelo počaščene. To je bil tudi nek signal, da to, kar delajo, pravzaprav delajo dobro,« je utrinek s tržnice strnil Marko Maksimović, vodje projekta Karitas Srbija.

»Cilj projekta je,« je dodala koordinatorka pri slovenski Karitas Jana Lampe,« zlasti izboljšanje kakovosti predelave hrane in s tem pridobitev certifikata (blagovne znamke) ter seveda njihova promocija in prodaja. To je pot, da naj bi se izdelki iz tega dela Srbije v prihodnosti našli tudi na policah zadruge Zakladi Kočevske, saj je bila za to izkazana obojestranska želja. O možnosti tudi drugačnega sodelovanja oziroma povezovanja med občino Kočevja in občino Knjaževac, ki je med drugim tudi največja proizvajalka višenj v tem delu južne Evrope,« je beseda tekla v pogovoru z vodstvom kočevske občine.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki