fbpx
E-UTRIP
A pupil is working with his mother at home during Covid 19, France
Aktualno Novice Starševstvo

Delovni zvezki kočevskih OŠ: Razlika med najdražjo in najcenejšo kar 105 evrov!

Najdražja je OŠ Stara Cerkev, najcenejša pa OŠ Ob Rinži.

Vsako leto enega izmed največjih stroškov, ki ga imajo starši, definitivno predstavlja nakup šolskih potrebščin za osnovnošolce. Cene torb, zvezkov, peresnic in drugih pripomočkov pa niso ravno najnižje – sploh tistih, s katerih »maha« Challe Salle, Luka Dončič in podobne zvezde. Tako se starši, pa tudi šolarji, hitro ujamejo v »past« (pre)velike izbire in (pre)visokih cen nujnih potrebščin, ki še kako vplivajo na finance celotne družine.

Učenci prve triade OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica denimo delovne zvezke dobijo brezplačno, za ostalih šest razredov pa morajo glede na nabor delovnih zvezkov za letošnje šolsko leto skupno odšteti 420 evrov, kar je še vedno kar 125 evrov manj od kočevske OŠ Ob Rinži.

Glede na to, da vsaka šola učencem priskrbi učbenike iz učbeniškega sklada, lahko starši vsaj tukaj kar precej prihranijo, a kaj, ko pa velik finančni zalogaj nadoknadi izbor delovnih zvezkov.

Vsak starš bo za svojega otroka malce (oziroma čim) bolj odprl denarnico, da bo le z veseljem zakorakal v šolske klopi.

Kdo oziroma kako se določa nabor delovnih zvezkov?

Ravnatelj OŠ Zbora odposlancev Peter Pirc pove, da o nakupu posameznih delovnih zvezkov odloča aktiv dotičnega razreda. »Z moje strani pa velja “zapoved”, da če aktiv določi nek DZ, mora na koncu le ta biti izpolnjen vsaj v 80 %, sicer naslednje leto tega delovnega zvezka ne sme več biti v naboru. Kontrola pa so starši učencev… Tu želim transparentnost v obe smeri. Učiteljem zaupam strokovnost, staršem pa dovolim kontrolo, če je bil nakup nepotreben,« še doda. »Predlagani nabor učbenikov in delovnih zvezkov nato potrdi učiteljski zbor, sprejeti predlog pa nato obravnava in potrdi še svet staršev na seji sveta staršev,« pa razloži ravnateljica OŠ Ob Rinži, Darja Delač Felda in doda, da je s starši tudi sklenjen dogovor, da cena delovnih zvezkov za posamezen razred ne presega 100 evrov.

Učitelji določijo, ravnatelj in starši potrdijo

»Prepričana sem, da se strokovni aktivi po različnih šolah odločajo različno, saj je različnih učnih pripomočkov in učnih gradiv na tržišču zelo veliko. Učitelji morajo v splošnem ponudbo na tržišču poznati zelo dobro, da lahko v aktivu strokovno presodijo, kaj je za učence najboljše in najbolj uporabno. Na naši šoli se učitelji 4. razredov za komplet Radovednih pet odločajo že več let, saj so presodili, da je gradivo kvalitetno, razumljivo, zanimivo in učencem prijazno,« še doda Delač Felda.

Razlike za posamezni razred so med šolami lahko ogromne – tudi dvakratne!

Če smo že pri četrtem razredu…

Nabor delovnih zvezkov za četrti razred OŠ Zbora odposlancev stane 43 evrov, za isti razred OŠ Ob Rinži 80 evrov, dobrih 74 evrov pa morajo za delovne zvezke odšteti starši »četrtarčkov« na OŠ Stara Cerkev. Razlika med najcenejšim in najdražjim naborov delovnih zvezkov za četrti razred je kar 37 evrov, kar je skoraj dvakratnik najcenejšega nabora.

Največja razlika (a hkrati najmanjši znesek) je pri prvošolčkih

Delovni zvezki za prvi razred po izboru OŠ Ob Rinži stanejo 14 evrov, dvakrat toliko (28,85) pa morajo odšteti starši prvošolcev OŠ Zbora odposlancev, še nekaj več (30 evrov) pa stane nabor OŠ Stara Cerkev.

Najdražji je 8. razred OŠ Zbora odposlancev…

… kjer delovni zvezki stanejo skoraj 128 evrov. Za isti razred morajo učenci OŠ Ob Rinži odšteti 92,50 evrov, OŠ Stara Cerkev pa še 7 evrov več – 99,50 evrov.

Tudi nabor delovnih zvezkov OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica je najdražji za 8. razred in znaša dobrih 85 evrov.

Če seštejemo strošek delovnih zvezkov od 1. do 9. razreda…

… ugotovimo, da je (seveda glede na nabor delovnih zvezkov za letošnje šolsko leto 2021/2022) najcenejša OŠ Ob Rinži, kjer seštevek znaša 545 evrov. OŠ Zbora odposlancev je za 95 evrov dražja, saj je skupni znesek delovnih zvezkov letos 640 evrov, še 10 evrov več pa je seštevek osnovne šole Stara Cerkev.

Ali pri določanju nabora delovnih zvezkov igra vlogo tudi cena?

Peter Pirc: »Pri nas seveda gledamo tudi na ceno. V vsakem primeru je prva kvaliteta in možnost medpredmetnega povezovanja, sledi prilagojenost delovnih zvezkov formativnemu spremljanju pouka in na koncu še cena… Pomemben faktor pa je tudi primerjava cene preteklega leta. Vsako odstopanje se mora obrazložiti in predstaviti na svetu staršev.«

(Visoko) ceno (naj bi) opraviči(li) primernost, uporabnost in kvaliteta. Pa vendar… doseženo znanje v določenem razredu naj bi bilo enako za vse, očitno pa je pot do tega (lahko) precej različna.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki