fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Politika Ribnica

S kondomi smo ustavili prenos nalezljivih bolezni, bomo z maskami Covid-19?

V to ne dvomi dr. Tadej Malovrh, po izobrazbi mikrobiolog, sicer doktor medicinskih znanosti s področja imunologije, ki je od leta 2018 župan občine Velike Lašče. Za njim je zanimiva življenjska pot. Pred sedmimi leti je hudo zbolel. Zaradi zelo slabe krvne slike je prejel kar 58 transfuzij, 168 ur je bil neprekinjeno na kemoterapiji in posledično je ostal brez las. Če ne bi privolil v presaditev kostnega mozga, konca leta 2012 najverjetneje ne bi dočakal, je ob priliki dejal. Umrl bi star komaj 42 let, večkrat poudari svojo življenjsko zgodbo.

“Z virusom bomo morali zaživeti”

Je redni profesor na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani. Ob izbruhu prvega vala epidemije Covida-19 in prvih okužb pri nas, ko so Velike Lašče izstopale tudi po znameniti marčevski seji občinskega sveta, si je Malovrh, tudi specialist za antidoping, vzel akademsko svobodo in za nov virus dejal, da je pač med nami in da se je treba navaditi z njim živeti. »Res je, da je bilo takrat pri nas nekoliko več laboratorijsko pozitivnih, vendar pa ni bilo evidentirano obolelih,« je dejal Malovrh.
Deli mnenja skoraj enotne zdravstvene stroke o nujnosti nošenja zaščitnih mask. »Le tako se bomo najlažje izognili težavam in v takšnih okoliščinah tudi normalno živeli. Navsezadnje bomo z maskami zagotovo preprečili širjenje drugih respiratornih bolezni, v tem času je to sezonska gripa,« ne dvomi.

“Prej bomo sprejeli ukrepe, lažje nam bo”

Nejevernim Tomažem oziroma upornikom proti nošenju zaščitnih mask pa je dr. Malovrh nalil čistega vina, ko je njihov nedvomni zdravstveni učinek primerjal s kondomi, ki so ustavili prenos nalezljivih spolnih bolezni. »Ob vsaki epidemiji je potrebno dojemati preventivne ukrepe in začeti z njimi živeti. Prej jih bomo sprejeli, lažje nam bo, brez tveganj. Pri spolnih nalezljivih boleznih je šele v zadnjih letih postalo kristalno jasno, da so kondomi, pač pri tistih, ki jih uporabljajo, najboljša zaščita pred boleznimi, enako tudi pri koronavirusu, le da se maske priporočajo vsem,« je (primerljivi), nekoliko z nasmeškom, nasvet dr. Tadeja Malovrha, na fotografiji pred korona časom.

Cepivo in cepljenje je politika vzela za svoje, kar ni dobro. Od tod tudi številne dileme in pomisleki o cepljenju pred tem virusom. »Zaenkrat je zelo težko komentirati, ker je premalo podatkov o cepivu in cepljenju. Kolikor sem seznanjen po strokovni plati je, da cepljenje absolutno potrebujejo predvsem rizične skupine, sicer pa enkratna aplikacija ne bo zadostovala in bo treba cepljenje zagotovo ponoviti,« je še dejal dr. Tadej Malovrh.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki