fbpx
E-UTRIP
Z leve: Rok Šilc, Jože Andoljšek, predsednik Gasilske zveze Ribnica, in Damijan Jaklin. (Foto: mgć)
Aktualno Gospodarstvo Ribnica

Brez tehnike in opreme ne morejo biti kos vsem izzivom

Podnebne spremembe so gotovo pomemben dejavnik vsakdana, ki še posebej v zadnjem desetletju civilizaciji izstavljajo visoke račune. Le z zaščito in reševanjem se ji človek, ki se sicer večinoma ne ozira na svoja početja pri rušenju ravnovesja v naravi, nekoliko zoperstavi. Pri tem pa imajo neprecenljivo vlogo inštitucije in organizirana društva, med katerimi s prostovoljstvom izstopajo gasilci. Armada pogumnih žena in mož je skozi vse leto na prvi črti obrambe pred pobesnelo naravo, ki tudi na širšem Ribniškem v zadnjih letih kaže svoj obraz.

»Smo gasilska enota širšega družbenega pomena, ki na 488 kvadratnih kilometrih z dvajsetimi tisoči prebivalcev pokriva območje občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Velike Lašče in del občine Dobrepolje. Čeprav gre za dobro pripravljeno in predvsem požrtvovalno tovarišijo, ki se brezpogojno odzove slehernemu klicu na pomoč ljudem in njihovemu premoženju, pogosto ugotavljamo, da zaradi pomanjkanja ustrezne tehnike in opreme ne moremo biti vedno kos izzivom,« je največje med 20-imi društvi v občini in Gasilski zvezi Ribnica državnemu sekretarju na ministrstvu za obrambo, mag. Damijanu Jaklinu, predstavil Rok Šilc, poveljnik PGD Ribnica.

Posodobili bodo vozni park

Že dlje časa si ribniški gasilci prizadevajo posodobiti svoj vozni park z večjim tehničnim reševalnim vozilom z dvigalom, ki je namenjeno za intervencije pri železniških nesrečah, na tovornih vozilih, pri potresih in elementarnih nesrečah. Polovico od 400 tisoč evrov, kolikor je vredno vozilo, naj bi v treh letih sorazmerno v proračunih zagotovili občini Ribnica in Sodražica. »Zavedamo se pomembnosti brezhibne in tehnično ustrezne opreme, zato je v letošnji občinski blagajni 2,5 krat več denarja za zaščito in reševanje kot lani, v prihodnjih letih pa bo ta odstotek še višji. Podvozje tega vozila je na poti, sledi njegova nadgradnja in leta 2022 prevzem,« je gasilcem obljubil ribniški župan Samo Pogorelc.

Nakup bo sofinancirala država

Seveda je obljubil tudi državni sekretar Jaklin, ki je dejal, da se vlada še kako dobro zaveda nevarnosti podnebno pogojenih sprememb. Zato je pripravila posebne ukrepe pri nabavi specialne opreme in vozil, kot tudi vzpostavitev nacionalnih izobraževalnih centrov. Prav tako bodo skozi finančno razbremenitev občin poskrbeli za ustrezna zavarovanja gasilcev. Leta 2021 bo povečan izdatek za sofinanciranje pri nabavi tipizirane gasilske opreme, poseben program pa predvideva nabava težje in večje tehnike, ki jo bo država financirala v celoti. Pri tem gre za regijsko posodobitev, saj naj bi država pomagala Gasilski zvezi Kočevje pri nakupu dvižnih lestev, Ribnici pa že omenjenega vozila.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki