fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Občina Ribnica Zanimivosti & Zabava

Decembrsko praznovanje v Velikih Laščah letos kot Festival božičnega kruha

Prižig lučk na trgu v Velikih Laščah in prihod sv. Miklavža v četrtek, 5. 12., je bil uvod v decembrsko praznovanje, ki bo letos tematsko in drugačno kot doslej. Občina je namreč združila vse deležnike kulturnega in družabnega življenja, zavode, društva in posameznike ter jih vključila v projekt Festival božičnega kruha, pod katerim imenom bodo vse do silvestrovega potekale številne prireditve.

Zakaj festival kruha? »Izhajamo iz dediščine okolja, kjer je božični kruh stalnica vsakega ognjišča. Ne predstavlja samo kruha, ampak simbolizira tudi čas, ki ga preživimo z družino, z našimi najbližjimi. Gre za kulinarično dediščino, ki se prenaša iz roda v rod,« je dejal kulturni delavec Matjaž Gruden ob predstavitvi festivalskega utripa v Velikih Laščah. Župan dr. Tadej Malovrh je poudaril, da bo letošnje dogajanje nekoliko bolj intimno, prilagojeno ne tako velikemu številu ljudi, a s poudarkom na tradiciji.

Osnovna šola Primoža Trubarja se bo v trško dogajanje vključila z delom svojih šolskih dejavnosti, ki jih izvajajo v tem letu. Zagotovo najbolj prepoznavni dogodek v okviru festivala bo tradicionalna velikonočna razstava jaslic na Gradežu, letošnja že dvanajsta po vrsti. »Odprtih rok in širokega srca vas pričakujemo,« vabi na obisk Zdenka Zabukovec, članica društva za ohranjanje dediščine Gradež in Poprtnik ali Župenek je obredni kruh, ki je na velikolaškem okrašen s kitkami, rožicami ali verskimi simboli.

Projekt čezmejnega festivala božičnega kruha izvaja zavod Parnas, ki se je letos vključil v festivalsko dogajanje v domači občini. Novost so tudi sobotni kulinarični sprehodi, ki jih pripravlja zavod Parnas v sodelovanju s KUD Primoža Trubarja, in so del projekta Uživajmo tradicijo. Pet gostincev se je priključilo temu projektu, ki bo tudi družaben. Eden izmed njih, Mitja Pinterič, je dejal, da se bodo lahko družine z otroki podale na samostojen lov na zaklad. Poleg naštetega dogajanja, bo na Velikolaškem v tem času še nekaj drugih prireditev, tudi z živimi jaslicami, 25. in 26. decembra, na trgu.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki