fbpx
E-UTRIP
Aktualno Na današnji dan Zanimivosti & Zabava

Dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

V Sloveniji in Evropi bomo danes obeležili evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. V EU ob tej priložnosti letos izpostavljajo solidarnost z vsemi žrtvami preganjanja. V Ljubljani bo danes več spominskih slovesnosti, med drugim bo predsednik republike Borut Pahor položil venec k spomeniku na Kongresnem trgu, poroča STA.

23. avgust je za evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov leta 2009 z resolucijo razglasil Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno obeležujemo tudi v Sloveniji. Podatki o tem, koliko žrtev po svetu so povzročili trije totalitarni režimi – fašizem, nacizem in komunizem – so različni, zagotovo pa je bilo žrtev več deset milijonov.

Totalitarni režim je posebna vrsta politične usmeritve, ko je prebivalstvo pod stalnim pritiskom s strani države. Država v tem primeru uporablja vojsko in policijo kot instrument pritiska. Zahvaljujoč temu vladajoča elita posega v absolutno vse življenjske sfere in človeku dejansko odvzame pravico do zasebnosti, lastnega mnenja. Vse manifestacije svobodomiselnosti in neupoštevanja linije, ki jo je država uradno sprejela, so strogo kaznovane.
Avtoritarnost pa je poseben politični režim, v katerem šef države (politična elita) pride na oblast sam, brez usklajevanja z večino prebivalstva države. Pot do moči je lahko vojaški puč, državni udar, revolucija.

V Sloveniji bo v spomin na žrtve totalitarnih režimov popoldne potekalo več slovesnosti, ki jih v Ljubljani organizirajo Študijski center za narodno spravo (SCNR), Vojaški vikariat Slovenske vojske in ljubljanska župnija sv. Nikolaja. Ena od slovesnosti bo potekala ob spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kogresnem trgu, kjer bo predsednik republike Borut Pahor položil venec in imel slavnostni nagovor, so sporočili iz urada predsednika republike.

Na tej slovesnosti bodo na povabilo predsednika Pahorja navzoči visoki predstavniki petih največjih verskih skupnosti v Sloveniji: katoliške, evangeličanske, islamske, judovske in pravoslavne. Pred slovesnostjo jih bo predsednik republike po napovedih sprejel v predsedniški palači.

Spomin na žrtve totalitarnih režimov bodo obeležili tudi z mašo v ljubljanski stolnici, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Sledila bo akademija, ki jo pripravlja vojaški vikariat Slovenske vojske, so sporočili iz SCNR.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki