fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Za večjo kakovost izvajanja gasilske službe

Leta 2025 bo PGD Ribnica pridobilo novo vozilo GVC z opremo, na katero bo nameščena avtocisterna volumna 10.000 litrov. Obstoječa cisterna, za pol volumna manjša od nove, bo po sistemu zamenjave med društvi predana PGD Cveti Gregor, ki ima v uporabi 34 let staro cisterno. Pogodbo o novi pridobitvi so podpisali župan Samo Pogorelc in Blaž Mohar Radoš, predsednik PGD Ribnica ter predstavnik podjetja Rosenbauer Group, ki je bil izbran na javnem razpisu kot edini ponudnik. Nakup vozila bo skoraj v celoti kril občinski proračun, po 150 tisoč evrov v dveh letih, razliko 42 tisoč evrov pa PGD Ribnica.

»Danes je res velik dan za nas in po mojem mnenju tudi za vse naše občane. Nova pridobitev bo bistveno izboljšala kakovost izvajanja gasilske službe v občini,« sta poudarila Pogorelc in Mohar Radoš, s čimer se je strinjal tudi Jože Andoljšek, predsednik Gasilske zveze Ribnica. »Odločitev za nakup večje cisterne je temeljila na premišljenem razmisleku vodstva Gasilske zveze, našega društva in strokovnjakov. V prihodnje bomo lahko nudili pomoč z večjo količino požarne vode tudi drugim društvom, na primer v Dolenji vasi, kjer so imeli prej večjo cisterno, nova pa je za polovico manjša,« je pojasnil Blaž Mohar Radoš, predsednik največjega društva v Gasilski zvezi Ribnica. Poleg primarne funkcije pri zagotavljanju gasilske službe bo cisterna služila tudi kot mobilni zalogovnik za dostavo vode po vaseh, kjer je hidrantno omrežje občasno pomanjkljivo, še posebej v sušnih obdobjih, je poudaril Jože Andoljšek.

Za gasilce trikrat več kot pred letom 2018

Občina Ribnica podpira gasilstvo bolj kot kadarkoli prej, saj je za to službo zagotovila trikrat več sredstev kot leta 2018. Opremljenost s tehniko in voznim parkom vseh društev to potrjuje. »V letu 2024 bodo gasilci imeli na voljo približno 310.000 evrov v proračunu, kar pomeni 31 evrov na občana. V prihodnjih letih pa ne bomo mogli zagotavljati toliko občinskega denarja kot doslej, kar gasilci gotovo razumejo,« je dejal Pogorelc ob podpisu pogodbe.

(mgć)

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki