fbpx
E-UTRIP
Aktualno Hrana Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava

Dan marmelade iz buč in švicarski sir

Članice društva podeželskih žena iz Velikih Lašč, ki ob vsakem letnem času pripravijo razstave dobrot in značilnih jedi za ta kraj, so na tradicionalnem bučno marmeladnem dnevu na ogled ponudile darove jeseni iz svojih sadovnjakov in vrtov.

Doma skuhano marmelado iz različnega sadja in celo buč so položile na mizo pred ocenjevalno komisijo. Obenem so obiskovalcem predstavile redke in zanimive primerke pridelkov z njiv. Tudi najtežje buče. Leta 2012 so prvič  pripravile tekmovanje v kuhanju juhe iz buč in to tradicijo še nadaljujejo. “Letošnji pridelki so bili na velikolaškem bolj skopi kot ne, saj je pridelovalcev povrtnin zagodla narava; sprva suša in nato še toča. Vrtovi so bili okleščeni, a so  pridne gospodinje le pridelale toliko povrtnin, da po njih ne bo treba v trgovino,” je dejala Magdalena Peterlin, predsednica DPŽ Velike Lašče.

Med stojnicami na trgu pred kulturnim domom je bilo prešerno. Bučno marmeladni dan so združili z obiskom delegacije švicarske občine Lützelflüh, s katero je občina Velike Lašče, leta 2004, podpisala akt o pobratenju. Sodelovanje med občinami pa se je začelo leta 1996, ob slovenskemu kulturnemu prazniku, ob prevodu Martina Krpana v bernsko nemščino, za katerega je zaslužen protestantski pastor iz okolice Berna.

Na to sta ponosni obe občini, tudi na kasnejše tkanje prijateljskih vezi, sta v nagovoru poudarila Gabriele Schreier, veleposlanica Švice v Sloveniji in velikolaški župan dr. Tadej Malovrh, ki sta pomagala razrezati okoli 50 kilogramov  težko pogačo pravega švicarskega švicarskega sira, ki pa ni bil luknjast. Sir je bil seveda darilo gostov.

 (mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki