fbpx
E-UTRIP
Ob podpisu pogodbe.
Aktualno Gospodarstvo Ribnica

Sodraški primer za zgled: Skoraj vsa občina priključena na javni sistem vodooskrbe

Partnerski projekt Oskrbe s pitno vodo na območju občin Sodražica, Ribnica in Kočevje« (SORIKO), je obsegal izgradnjo 65.570 metrov novih cevovodov, enajst črpališč, štiri vodohrane in tri naprave za pripravo pitne vode. S tem je v teh treh lokalnih skupnostih zagotovljena boljša in varnejša oskrba s pitno vodo za več kot 85 odstotkov prebivalcev, med njimi tudi v nekaterih naseljih, ki niso imeli urejene oskrbe s pitno vodo iz javnega vodovodnega omrežja. Za celoten sistem prenovljene oskrbe so iz treh virov (Evropska kohezijska sredstva, državna sredstva iz finančne perspektive 2016-2020 in proračuna vseh treh občin) zagotovili 25 milijonov evrov, od tega je bilo 18,3 milijona evrov namenjenih za izboljšavo vodovodnega omrežja, 5,5 milijona evrov za izgradnjo čistilnih naprav in čiščenje vode na slednjih ter za hidravlično izboljšanje vodovodnega omrežja in možnost novih priključitev nanj.

Oskrba s pitno vodo najmanj 60 let

»Najmanj naslednjih 60 let bo to območje priključeno na zanesljivi sistem oskrbe z zdravo pitno vodo, ki je med drugim tudi priložnost za razvoj gospodarstva,« ne dvomi Anton Gašparac, direktor Javnega podjetja Hydrovod Kočevje, ki je distributer pitne vode tudi za občine Loški Potok, Kostel in del občine Črnomelj. Omrežje je tako posodobljeno, da se bodo nanj lahko v prihodnje priključevali uporabniki iz odročnih krajev, ki sicer niso del projekta.

Voda iz javnega sistema tudi v vasi Zapotok

Med slednjimi je tudi vas Zapotok v občini Sodražica, ki je s podjetjem Komunalne gradnje Grosuplje in podizvajalci podpisala pogodbo za izgradnjo vodovoda (SORIKO II), hkrati pa bodo v dolžini enega kilometra rekonstruirali javno pot Na Sedlo-Pesek. »Pred začetkom celovite posodobitve regionalnega vodovoda je bila naša občina na to omrežje priključena v 70-odstotnem deležu, sedaj pa je ta kar 93-odstoten. V Zapotoku bo pri dvajsetih uporabnikih sredi poletja, ko bodo dela zaključena, prvič na pipe pritekla voda iz javnega sistema,« je dejal sodraški župan Blaž Milavec.

Zdrava prometna infrastruktura vpliva na poselitev

Istočasno bodo asfaltirali makadamsko javno pot mimo načrtovane obrtne cone na Pesku in tako v čakalnici za preplastitev občinskih cest pustili še območje na Travni Gori. »Zdrava prometna infrastruktura zagotovo vpliva na poselitev, pomembna je tudi za razvoj gospodarstva in obrti, predvsem pa zmanjšuje stroške vzdrževanja,« je Milavčev izračun, ki mu ne gre oporekati. Denar za obe naložbi, v znesku sto tisoč evrov, je zagotovljen v občinskem proračunu, ki se bo deloma sofinanciral tudi s sredstvi iz državnega proračuna. Dela se bodo začela v tem tednu in predvidoma končala avgusta.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki