fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Politika PR

Problematika učinkovitosti sodstva je ustavno politične narave!

3. člen Ustave RS:  V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno. 

Z Ustavo je določena pre obremenjujoča odgovornost Državnemu zboru Republike Slovenije, to je izvolitev tretje veje oblasti, posledično Vladi Republike Slovenije in predsedniku Republike Slovenije. Državni zbor naj opravlja le svojo temeljno nalogo sprejemanja Zakonov in drugih aktov. Tako se nehote ali tudi mogoče upravičeno postavlja vprašanje: ali so izvoljeni lojalni tistim, ki so jih predlagali in izvolili ali črki Zakona in Ustave. 

Navedena odgovornost izvolitve se naj prenese na Državni svet Republike Slovenije, v katerem so predstavniki družbenih organizacij ter lokalnih skupnosti in je bolj deklarativne narave in ne drugi dom parlamenta z atributi države kot bi lahko bilo kot je mnogo kje v svetu. 

Le ta, če bo dobil navedene pristojnosti, bo tudi oblast in odgovornost enakomerneje porazdeljena in v skladu s 3. členom Ustave.  

Predlagamo rešitev, da se 130. člen Ustave preoblikuje in se naj glasi:

130. člen

(izvolitev tretje veje oblasti)

Predstavnike sodne, denarne, nadzorne in druge veje oblasti navedene z Ustavo ali Zakonom na osnovi javnega razpisa izvoli Državni svet.

Obrazložitev:                                                                                                                  

Tretja veja oblasti se razume: sodna, denarna, nadzorna in druge veje oblasti in njihovi izvajalci kot so: ustavni sodniki, sodniki, varuh človekovih pravic in namestniki, predsednik in člani računskega sodišča, guverner in viceguvernerji in drugi predstavniki določeni z Ustavo ali Zakonom.

Janko Veber, nekdanji predsednik Državnega zbora Republike Slovenije

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki