fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Občina Šport

Za veliki šmaren pod streho obnovljenega igrišča

Pred malo več kot 30 leti so člani Balinarskega kluba Sodražica zavihali rokave in se lotili začetka gradnje pokritega igrišča ob reki Bistrici. Tega je močno načel zob časa, še posebej njegovo kritino. Občini, ki je lastnik objekta, pa je na razpisu uspelo z Balinarskim klubom Sodražica in Radiem Univox v okviru projekta »ĺma, najma, ìma« BALINANJE – ŠPORT, KI NAS KREPI IN POVEZUJE, večino sredstev pridobiti iz evropskih sredstev (LAS), delno pa iz občinskega proračuna. Naložba je stala 115.000 evrov.

Obnova se je začela junija. Poleg zamenjave strehe se je utrdila lesena konstrukcija in izvedla energetska sanacija. Na strehi se je postavila sončna elektrarna, tako da je objekt postal samooskrben. Dela je podjetje Komunala Ribnica s podizvajalci končalo prej, uradno pa je bil objekt odprt s tradicionalnim, že 18. Sodraškim turnirjem dvojk v balinanju.

Velik dan za Sodražico

»Zagotovo je danes lep dan za Sodražico,« je ob odprtju balinišča in sprehodu skozi zgodovino tega športa v občini dejal sodraški župan, Blaž Milavec, tudi sam balinar.

»Pod streho balinišča je živahno vsak dan, skozi celo leto, po prenovi pa bo še bolj,« ne dvomi niti Jože Košmrlj, ki se spomni, da so za postavitev objekta pred več kot tridesetimi leti – takrat se je na noge postavljal tudi klub, ki danes tekmuje v drugi državni ligi – denar zbirali tudi z organizacijo kar 17-ih veselic. Jože, ki je več kot 40 let tudi član Sodraških tamburašev, je seveda najbolj zaslužen, da se je balinanje takrat med Sodražani in okoliškimi prebivalci še bolj prijelo, obnova objekta je tudi njemu prinesla veliko zadovoljstvo.

Dedek, sin, vnuk

Tudi to, da je balinanje okužilo družino Košmrlj. S to igro je namreč navdušil sina Tadeja, sicer znan novinarski (radijski) glas Vala 2002, oba pa vnuka Staša, ki je že postal reprezentant.

Del sodraške balinarske ekipe je tudi Ribničan, pravzaprav Prigoričan, Janez Henigman, nekdanji načelnik Upravne enote Ribnica, ki je po operaciji pustil košarkarsko žogo in v roke prejel precej manjšo, kovinsko. Seveda na nagovor Košmrljevega Jožeta.

Balinanje ni gostilniški šport

»Slišal sem, da naj bi bilo balinaje gostilniški šport. Daleč od tega. To je boj za vsak centimeter in za natančnost, da bi oboje združil, moraš biti še kako dobro telesno in seveda tudi psihično utrjen,« pritrdi Janez. V ekipi Sodražice že dvajset let nastopa tudi Roman Krže iz Kočevja. Svoj čas odličen rokometaš, kasneje kegljač, je, kot je dejal, med Sodražane stopil zato, ker se med njimi počuti kot doma. Po Jožetu Košmrlju je vodenje kluba prevzel Marko Matelič. Oba sta člana ekipe in seveda dobro vesta, kaj za igralce pomeni sodoben in funkcionalen objekt. »Med seboj rečemo, da je to naš drugi dom. Večino popoldneva preživimo v druženju, z balini v roki. Je to zagotovo eden lepših tovrstnih objektov v državi. Smo ponosni,« Marko ni skrival zadovoljstva.

Tekmoval je tudi Viktor

Ko že rečeno, so ob odprtju objekta pripravili tradicionalni turnir dvojk v balinanju. To je pravzaprav medgeneracijsko snidenje ob veliki maši, ki se ga udeležijo tudi cele družine, od vnukov do dedkov in pradedkov. »Čeprav mi zdravje malce peša, me športni duh ne zapusti. Tudi lani sem rekel, da je to zadnjič. Pa sem se udeležil tudi letos. Verjetno bom tudi ob letu osorej zraven,« se nadeja 85-letni Viktor Drobnič.

Prvo mesto je zasedel par Jan Vesel-Miha Lovšin, drug je bil par Marina Vesel in Boris Matelič, tretji Uroš Vesel in Jože Levstek, četrti pa dedek in vnuk Jože in Staš Košmrlj.

Sodražanom je na pridobitvi z izbranimi bedami čestital tudi Primož Marinko, predsednik Balinarske zveze Slovenije.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki