fbpx
E-UTRIP
Med igranjem himne.
Aktualno Novice Zanimivosti & Zabava

Oratorij s pohodom na Travno Goro in Novo Štifto

Letošnji že 23. Oratorij v Sodražici, ki se je začel v ponedeljek, 17. 8., je potekal nekoliko drugače, kot prejšnja leta, in sicer skladno z zdravstvenimi navodili v času Covida-19. 57 otrok iz domače občine, razdeljenih v dve skupini, je celodnevne dejavnosti izvajalo ločeno, mlajši v prostorih župnišča, starejši pa v športni dvorani. Da je delo potekalo raznoliko, tako kot vsa leta doslej, je skrbelo 30 animatorjev, od prostovoljcev, sotrudnic in sotrudnikov, kuharic ….

Oratorij je pravzaprav skupinsko delo in sprememba med počitnicami, njegova rdeča nit vsa leta pa sta krščanska etika in pouk, ki na privlačen način navdušuje za vrednote, za veselo krščansko življenje, za ustvarjalnost in pošteno participacijo v družbi. Nepogrešljive sestavine oratorija so molitev, petje, dramska zgodba, kateheza, ustvarjalne delavnice in igre, ki so prilagojene delu po skupinah.

»Že dva meseca smo se koordinatorji pripravljali na izvedbo Oratorija, ki je letos zahteval povsem drugačen pristop, s poudarkom na skrbi za zdravje vseh udeležencev. Drugače je tedenski program dejavnosti enak vsem dosedanjimi,« je dejala Daša Matelič, zadolžena za mlajšo skupino.
Udeleženci Oratorija so se pred župnijskim domom zbrali ob deseti uri, ko so na drog dvignili zastavo in prisluhnili kratkemu napovedniku dogajanja tekočega dne. Tam so ostali do 16. ure. Tako je bilo vse do nedelje, ko so se poslovili in se z mnogimi dogovorili za snidenje prihodnje leto.

Letos so tradicionalne izlete v kraje izven domače občine nadomestili s pohodi na Travno Goro in Novo Štifto. Sicer je oratorij korenine pognal pred 23-imi leti. Domačinka Ljubica Košir, ki je vodila društvo Kresnička, ki združuje katoliško mladino Sodražice, jo je na privlačen način povezala pri preživljanju prostočasnih dejavnosti. Vse do leta 2018 so Oratorij pripravljali takoj po počitnicah, od takrat pa teden pred začetkom šolskega leta. Sicer so tradicionalne oratorije v Ribnici odpovedali, v tem času pa je potekal tudi oratorij v Loškem Potoku.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki