fbpx
E-UTRIP
Aktualno Na današnji dan Zanimivosti & Zabava

Čestitke vsem Martinom in Martinam

Seveda današnji dan v prvi vrsti povezujemo z vinom. A danes praznujejo tudi vsi Martini in Martine.

Danes ima rojstni dan 5.686 ljudi in nekateri starši so ime izbrali na čisto preprost način – po svetniku, ki danes goduje. Vse najboljše 180. Martinom in 181. Martinam. Sicer je ime Martin 25. najpogostejše moško ime, ženska različica pa je 26. najpogostejše ime.

Sveti Martin spremeni mošt v vin’. No, »mošt v vino« spreminja 28.481 ljudi, ki se ukvarja z vinogradništvom, vsak v povprečju skrbi za 0,54 hektarja vinograda.

V Sloveniji je skupno 15.261 hektarjev vinogradov

Povprečen vinograd v Sloveniji meri 0,32 ha in je zasejan vertikalno. V njem je raslo 1.227 trsov, med vsemi je 70 odstotkov trsov obrodilo belo grozdje, 30 odstotkov pa je redečega. Letos naj bi bila letina slabša. V primerjavi z lanskim letom naj bi slabše obrodili obe sorti. Bela sorta naj bi obrodila manj v 16 odstotkih, redeča pa še slabše, v 22 odstotkih.

Vino in gos

Prebivalec Slovenije je lani popil 36 litrov vina, očitno Slovenci prednost dajemo beli kapljici, in sicer v 65 odstotkih. Verjetno je marsikatera gospodinja vesela, ker ji za vikend ne bo treba razmišljati kaj bi pripravila, saj ji že sam praznik sestavlja jedilnik. »Obvezne« jedi ob tem prazniku so perutnina, mlinci in dušeno rdeče zelje.

Statistični urad pa je postregel s podatki, koliko del menija stane. Za kilogram piščančjega mesa brez kosti smo lani odšteli 7,92 evra, za pripravo mlincev bi potrebovali moko, jajca in olje. Kilogram moke je lani stal 0,72 evra, 10 jajc pa povprečno 1,80 evra, za liter olja smo v povprečju odšteli 1,39 evra. Steklenica dobrega, kakovostnega vina je v letu 2020 stala 4, 24 evra.

Škof skrit med gosi

Sprva je bil Martin Tourski cerkveni konjeniški častnik v Galiji, ki je kasneje napredoval v škofa. Skromnega in človeka dobrega srca so imeli vsi radi. Legenda pravi, da je nekoč ubogega berača rešil pred mrazom in sicer tako, da je na pol prerezal svoj topel vojaški plašč. Ko je bil izvoljen za škofa je zaradi svoje skromnosti sprva imenovanje zavrnil in se skril med gosi, ki so ga z glasnim gaganjem izdale. V času svoje službe ni pozabil na reveže in do konca ostal skromen.

Martinovo ni državni praznik

Jeseni so poslanci SAB vložili predlog, da bi 11.novembra -martinovo- postal državni praznik, ki sicer ne bi bil dela prost dan. Predlog ni uspel, ideja o prazniku je propadla, zagotovo pa ne bo propadla tradicija. Velja pa opozoriti, da nobena tradicija ne opravičuje vožnje pod vplivom alkohola, na kar bodo v teh dneh še posebej pozorni policisti.

Slovenski vinogradniki naj bi v letu 2021 na 14.874 hektarjih vinogradov pridelali 83.223 ton grozdja. Tako bele kot rdeče sorte grozdja naj bi obrodile slabše kot v 2020. Sorte grozdja za pridelavo belega vina naj bi obrodile za 16 % slabše, sorte za pridelavo rdečega vina pa za 22 %. Slovenski vinogradniki naj bi v letu 2021 na 14.874 hektarjih vinogradov pridelali 83.223 ton grozdja. Tako bele kot rdeče sorte grozdja naj bi obrodile slabše kot v 2020. Sorte grozdja za pridelavo belega vina naj bi obrodile za 16 % slabše, sorte za pridelavo rdečega vina pa za 22 %.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki