fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Zdravje

Kako bo ZD Kočevje reševal stanje na urgenci?

Pretekli konec tedna je direktor Zdravstvenega doma Kočevje Gregor Košir občane obvestil o začasni omejeni razpoložljivosti zdravnika v nočnem času za izvajanje nujne medicinske pomoči. Zaradi dopustov se letos srečujejo z neprijetno situacijo. Posamezniki zdravniki so že ponudili pomoč. Preostali manko pa bodo poskušali rešti v sodelovanju z bližnjimi zdravstvenimi institucijami. Kot zagotavlja direktor Zdravstvenega doma Kočevje, bo za paciente poskrbljeno.

»Zaradi situacije pri zdravstvenem kadru v času dopustov in številnih odsotnosti, navkljub večtedenskim naporom, ni bilo mogoče zagotoviti 24-urne prisotnosti zdravnika na NMP Kočevje (Urgenca), začenši s tem vikendom. Tudi zdravniki, ki sicer pokrivajo dežurstva v okviru pogodbenega sodelovanja, so število razpoložljivih terminov v poletnem času bistveno zmanjšali,« se je glasila objava, ki je sprožila val ogorčenja, razočaranja in tudi strah.

Direktor je v nadaljevanju pojasnil, da je opravil več kot 20 pozivov na različne naslove, ki pa mu pomoči niso uspeli zagotoviti. Slovensko zdravstvo se namreč sooča z vsesplošnim pomanjkanjem kadra.

Ker hitre rešitve ni pričakovati, bodo situacijo reševali z okrepljeno reševalno ekipo in v sodelovanju z okoliškimi zdravstvenimi institucijami, računajo pa tudi na pomoč centralne urgentne službe.

O težavah Zdravstvenega doma Kočevje je obveščeno tudi ministrstvo za zdravje, o podobnih težavah poročajo tudi še iz nekaj zdravstvenih domov.

S takšno situacijo se v ZD Kočevje srečujejo prvič.

Kakšne so usmeritve ministrstva?

»Težave v določeni meri nastajajo zaradi zagotavljanja nadomeščanj odsotnosti ob koriščenju letnih dopustov, večji problem pa lahko nastane zaradi povečanja okužb s koronavirusom. To v nekaterih manjših zdravstvenih domovih pomeni nevarnost popolne odsotnosti zdravniškega kadra,« so v ponedeljkovem dopisu zapisali na ministrstvu.

Na ministrstvu zavodom, ki organizirajo NMP, svetujejo, da delo preostalih zdravnikov prilagodijo tako, da bodo na svojem območju lahko zagotavljali izvajanje nujnih zdravstvenih storitev v ambulanti zdravstvenega doma in NMP. Zdravnika za izvajanja NMP na terenu pa naj aktivirajo, če je to res nujno potrebno. Ministrstvo apelira na večje zavode, da naj pomagajo drugim.

Na ministrstvu dodajajo, da zagotavljanje službe NMP urejajo javni zdravstveni zavodi skladno z veljavno mrežo. Ministrstvo pa ureja predpise glede pogojev in načina delovanja.

Na srečo se je pretekli konec tedna situacija v ZD Kočevje dobro iztekla, kljub temu, da so obravnavali tudi infarkt in še nekaj težjih stanj. Odsotnost zdravnikov na NMP Kočevje pa je pričakovati še nekaj koncev tedna.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki