fbpx
E-UTRIP
Marko Juhant. Foto: Sašo Hočevar.
Aktualno Iz naših šol Novice

»Če vam otrok zavija z očmi, ste na dobri poti«

Prijatelj se je na predavanju v četrtek, 14. novembra, usedel v prvo vrsto, ko so se ostali prisotni, kot v stilu časa guljenja šolskih klopi, malo pošalili češ »A ti pa kar spredaj?«. Toda ta prva vrsta je v naslednjih nekaj minutah postala četrta vrsta. Tako se je namreč avla ribniškega vrtca zapolnila ob predavanju več kot očitno cenjenega specialnega pedagoga Marka Juhanta.

Starši predšolskih otrok smo skozi celo predavanje, z naslovom »Navajanje na samostojnost in odgovornost«, doživljali razna čustva, od smeha, joka, strahu, šoka in tistega grenko – sladkega občutka ob spoznanju, ko je nekaj tako resnično, da kar malo zaboli.

Prepričana sem, da je večina staršev mnenja, da ve kaj je dobro za njegovega otroka in da dela vse v svoji moči pri zagotavljanju tega. Vendar si upam reči, da smo starši ob Juhantovih besedah vsaj malo podvomili o tem. Njegovi nasveti in ugotovitve iz dolgoletne prakse ter tudi neštetih preizkušanj ti enostavno dajo misliti.

Sem premalo strikten? Prehitro popustim? Me otrok vrti okoli prsta? Ga dobro pripravljam na svet, ki ga čaka? Bo poznal svoje obveznosti in pravice? Bo razvil prave delovne učne navade? Bo razvil dobro samopodobo? Se bo zavedal svojih dobrih lastnosti? Bo lahko srečen in uspešen v življenju? Mu s svojimi dejanji, besedami in vzgojo to sporočam?

Veliko vprašanj se poraja. A Juhant ima odgovore na vse. Tudi praktičnih nasvetov kako to prenesti v realnost, v odnos s svojim otrokom. Naj vam predstavim le nekaj teh nasvetov, ki smo jih bili deležni…

Naj otrok sam poskusi skočiti vsakič iz višje stopničke. Le tako bo sam razvil občutek za nevarnost. Naj postilja posteljo vsako jutro. Ker se je preprosto lepo zvečer uleči v urejeno posteljo. To naj delajo tudi starši. Če ne pospravi čevljev, ga pokličite, ko to odkrijete. Počakajte, da jih pospravi. Naj posesa npr. perlice. Počakajte, dokler ne bo niti ene več na tleh. Nato sesalec skupaj z njim pospravite in ocenite njegovo delo. Oceno primerjajte s svetovno avtoriteto sesanja za vašega otroka – s samim seboj. Pohvalite ga, da je posesal, kot da bi vi. Pokal bo od ponosa. Ko je čas za večerjo in je na mizi polno igrač, recite otroku (ne prosite ga), da naj jih pospravi. Vztrajajte pri tem toliko časa, dokler mu ne bo potrebno samo reči: Večerja bo. In igrače bo samoiniciativno pospravil.

Otroku ne olajšajte dela. Ne predajajte mu prelahkih nalog. Otrok si želi težko delo. Ob opravljenem težkem delu bo na koncu čutil zadovoljstvo, ob lahki nalogi pa olajšanje. Kdaj si bo želel opraviti še težjo nalogo? V primeru težkega opravila.

Če želite vplivati na samozavest otroka, to lahko storite v pičlih šestih minutah. Pohvalite njegovo dobro lastnost in mu jo pripišite na osebnost. Na primer, če otrok natančno riše, od črte do črte, ga pohvalite kako je natančen. Nato v vsaj še dveh ali treh primerih pohvalite njegovo natančnost. Konkretno. Takrat, ko je res natančen. Četrtič se bo otrok ob podobni situaciji avtomatsko bolj potrudil, da bo bolj natančen. In to se bo oblikovalo v njegovo osebnost. Otrok bo postal natančen.

Če vam otrok zavija z očmi, ste na dobri poti. Nekaj delate prav. Ker če je zavil z očmi, pomeni, da so mu meje jasno postavljene in pri kršenju točno ve, kaj ga čaka.

Takšnih in podobnih praktičnih primerov dobre vzgoje res ni manjkalo v tem uro in pol trajajočem predavanju, ki nas starše in strokovne delavce ni pustil ravnodušne, toda bolj skeptične in željne še več takšnih informacij.

In tukaj vas lahko, dragi bralci, razveselim z novico, da nam bo cenjeni specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti predajal svoja znanja iz dolgoletne prakse na dogodku za vse starše, starše v pričakovanju, stare starše, strokovne delavce in vse, ki se jih tema vzgoje in delo z otroci dotika, v soboto, 18. januarja 2020, ob 18.00, v Športnem centru Ribnica.

Za konec: vsak otrok je poseben in vsak nasvet ne bo deloval pri vseh otrocih. Starši vseeno najbolje poznamo svojega otroka in to je vredno upoštevati. Morda pa lahko še več odgovorov na svoja vprašanja dobite ravno v soboto, 18. januarja.

Sara Krivdić Oražem, za Vrtec Ribnica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki