fbpx
E-UTRIP
Aktualno Hrana Novice

Kje najdemo tominambur ali ameriški krompir

Če gremo s koncem avgusta ali septembra na sprehod, nemalokrat naletimo na do 2 m visoko rastlino, ki ima na vrhu rumene, sončnici podobne cvetove. Le da so ti cvetovi dosti manjši od sončničnih. Dejstvo pa je, da rastlina spada v isti rod kot sončnice. Najdemo ga na vrtovih, kjer ga gojijo za prehrano, kot tudi ob rekah in potokih ter na obronkih gozdov. Topinambur lahko gojimo, raste pa tudi samoniklo. Jaz sem ga prvič srečal v naravi ob potoku Idrijce, ko sem učil botaniko tiste iz Šentviške gore. Če bi ljudje vedeli kako dober in zdravilen je, bi ga verjetno bolj uporabljali kot sicer. Pri nas ga imamo nasajenega zato, da imajo voluharji in miši pozimi kaj jesti in nam druge gomolje pustijo pri miru.

Pa poglejmo malo bliže, kaj sploh topinambur je. Kot že rečeno je to mogočna rastlina z živo rumenimi cvetovi. Je trajnica, ki ima v zemlji gomolje. Razmnožuje se naravno, ali pa ga lahko tudi posadimo. Dober pridelek nam da, če je zemlja pognojena s kompostom ali hlevskim gnojem. Pri nas uporabljamo izključno dobro preležan konjski gnoj. V jeseni ima kar močne do 2 cm velike poganjke, ki jih pred žetvijo porežemo ali požagamo. Gomolje kopljemo jeseni, pozimi (če ni zemlja zmrznjena) in spomladi. Jaz bom pri nas frezal zemljo ob robu posestna in vanjo v globino cca. 20 cm posadil gomolje. Potem bom počakal do spomladi, če bodo iz zemlje pokukali poganjki. To je tudi vse, saj se bo naprej topinambur sam širil. Pri tem moramo paziti, da te rastline ne posadimo preblizu polja kjer gojimo druge rastline. Če bo vse po sreči, bo pridelek obilen. Res pa je, da gomoljev ne moremo hraniti več kot približno 10 dni, ker potemnijo in po tem postanejo neuporabni. Zato ga kopljemo sproti, ali pa ga hranimo v mrzli kleti v zemlji. Pred uporabo ga ne lupimo, ker ima zelo tanko kožico. Le dobro ga očistimo zemlje.

In kako ga uporabljamo? Uporabimo ga lahko surovega, v solati z drugo zelenjavo, ali pa kuhanega ali pečenega z krompirjem. Poznavalci pravijo, da je bolj okusen od krompirja. Zaradi Inulina, ki ga je v plodovih do 20 % ima precej sladek in prijeten okus. Okusno solato napravimo z brstičnim ohrovtom, cvetačo, šalotko, belo papriko in topinamburja, ki ga narežemo na tanke lističe. Zelenjavo pred tem prekuhamo. Na to mešanico damo žlico hladno stiskanega oljčnega olja, žlico jabolčnega kisa, malo soli in popra. Okus izboljšamo, če na mešanico nalijemo malo zelenjavne juhe.

Pa še nekaj o zdravilnosti topinamburja. Kot že rečeno, če bi ljudje vedeli, kako je zdravilen, bi ga v naravi težko našli. Topinambur vsebuje polisaharide. Zato ga toplo priporočam sladkornim bolnikom. Vsebuje veliko inulina, vode in ima predvsem veliko vlaknin. Priporočam ga tistim, ki imajo previsok krvni tlak in trigliceride. Odpravlja tudi kislost v telesu. Tisti, ki se bojijo zobnih oblog, naj uživajo čim več pripravkov iz topinamburja. Uživajo naj ga tudi tisti, ki jih muči kronično napenjanje, zaprtost in obolelost debelega črevesja. Topinambur pozitivno vpliva na koncentracijo, kot tudi na prehudo izčrpanost. Tisti, ki jih mučijo pogosti prehladi, naj le uživajo bolj pogosto topinambur. Rekli boste, le kje ga lahko najdemo. Kot sem že na začetku napisal, se le malo ozrite okoli sebe, ali pa povprašajte prijatelje, ki to rastlino poznajo. In če ga želite izkopati imejte pri sebi rovnico, močno motiko in primerno posodo.

Jože Majes, kmetija Plavica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki