fbpx
E-UTRIP
Naziv častnega občana je šel v roke ribniškega dekana in arhidiakona Dolenjske in Notranjske, mag. Antona Berčana.
Aktualno Novice Občina Ribnica

Častni občan Ribnice božji pastir

Naziv častnega občana je šel v roke ribniškega dekana in arhidiakona Dolenjske in Notranjske, mag. Antona Berčana.

V krogec: »Ustvarjajo pogoje, da bo občina Ribnica najlepša občina v Sloveniji!

Leta 1429, ko je Kolumb odkril Ameriko, je cesar Friderik III. Kočevarjem in Ribničanom izdal patent, da so lahko doma ročno izdelane produkte brez davka prodajali po cesarstvu. Trgovskemu patentu so leta 1994 dodali žlahtnost in v spomin nanj sklenili, da bodo od takrat na ta dan, 23. oktobra, imeli svoj občinski praznik.

Osrednja letošnja prireditev je potekala v dvorani Športnega centra s povsem novo odrsko scenografijo in tradicionalnim nagovorom župana Sama Pogorelca ter najbolj svečanim trenutkom, podelitvijo občinskih priznanj in nagrad.

Tudi Valentin Vodnik je občudoval Ribnico

Pogorelc je s skokom v preteklost spomnil na trdoživost in pridnost ljudi ribniške doline, ki so od nekdaj zapisani kot delovno uspešni in pronicljivi ter nanizal pridobitve v zadnjem letu in hkrati nakazal smer, v katero bo šla občina naprej, s poudarkom enakomernega razvoja lokalne skupnosti in največjim izzivom v prihodnjemu letu – začetkom izgradnje večnamenske, nizkoenergijske in funkcionalne stavbe. Prav tako so v teku priprave za izgradnjo novih stanovanjskih objektov za mlade družine in varovana stanovanja za starejše.

Vse to naj bi Ribnico postavilo v sam vrh najbolj uspešnih in seveda najlepših trgov v Sloveniji, o čemer je že v 18. stoletju pisal Valentin Vodnik. »Jaz pa temu dodajam, da bomo še naprej ustvarjali pogoje, da bo celotna občina Ribnica postala najlepša občina v Sloveniji,« se je Pogorelc še posebej zahvalil članom občinskega sveta za posluh in konstruktivno sodelovanje.

Nagrada za pastoralno in siceršnjo tkanje niti z ljudmi

Naziv častnega občana – po tem, ko je dobil soglasno podporo v občinskem svetu – je šel v roke ribniškega dekana in od leta 2019 arhidiakona Dolenjske in Notranjske, mag. Antona Berčana, ki je v deželi suhe robe (po rodu je Ljubljančan) že 17 let božji pastir.

V tem času je stkal pristne vezi ne le pri opravljanju bogoslužnih obredov, njegovo delo pušča sledi tudi v kulturi, umetnosti in družabnem življenju lokalne skupnosti. »Hvaležen sem, da je bilo vse to opaženo, nagrada pa je tudi nekakšno potrdilo moje povezanosti z ljudmi v ribniški dolini,« se je zahvalil nagrajenec.

Urbanova nagrada je namenjena dosežkom uspešnih gospodarstvenikov, med njimi je bil letos najbolj prepoznaven Vladimir Oražem, samostojni podjetnik v tesarstvu in gradbeništvu iz Dolenje vasi. »Smo družinsko podjetje, ki ga počasi prevzema četrta generacija z nadgradnjo in prijemi, kot jih ona pač razume, za poslovne uspehe in prepoznavnost po vsej Sloveniji so seveda zaslužni vsi zaposleni,« je dejal Oražem, ki je počaščen, da je to nagrado prejel nekdo – kot je dejal – iz »neposredne proizvodnje«.

Nad oblastjo vedno prežijo s humorjem in satiro

PGD Rakitnica, ki je bilo ustanovljeno leta 1919 in Športno turistično društvo Lončar iz Dolenje vasi, ki s paleto rekreativnih dejavnosti deluje od leta 1990, sta prejemnika Gallusovih priznanj. Priznanje občine za posebne dosežke je bilo posthumno podeljeno vsestranskemu umetniku, slikarju Milanu Ćiroviću, pripovedovalcu zgodb s čopičem in svinčnikom, drugo priznanje pa je prejela zasedba humornega radia Mlajku iz Hrovače. »Naša skupina je postala polnoletna in je prišla k pameti, so tuhtali občinarji. Ampak politična satira in satira nasploh bosta še vedno živeli. In mi nismo prišli k pameti, čeprav smo dobili nagrado,« je v imenu skupine jezik po prevzemu priznanja vrtela »mlekarica« Maruša Prelesnik.

Tajda Kljun, mentorica PGD Dolenji Lazi, Tina Pelc, nosilka številnih kolajn na državnih in evropskih tekmovanjih v Ju-jitsu ter Boštjan Schönlieb, ekstremni ultramaratonec, ki je ob koncu septembra v 35-ih urah pretekel razdaljo od Aten do Šparte, so prejeli Županova priznanja.

V kulturnem programu so nastopili operna pevka Petra Vrh Vrezec, plesalki Tina Habun in Neža Blažič, KUD Dramšpil, Nonet Vitra, Ribniški pihalni orkester, Tolkalna skupina Glasbene šole Ribnica in ženski komorni zbor Anamanka.

mgć

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki