fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Kultura Umetnost

So skulpture Staneta Jarma na Marofu obsojene na propad?

Stane Jarm je bil umetnik, ki je pustil velik pečat v našem okolju in okolje je pustilo velik pečat v umetniku. Kočevje in Ribnica ter številni drugi kraji se ponašajo z njegovim umetniškim opusom. Jarm je v času življenja prejel številne nagrade, bil častni občan občin Kočevje in Ribnica. O odnosu do umetnika pa nekaj pove tudi skrb za njegovo dediščino. 15 skulptur na Marofu, katerih avtor je, razpada in zanje utegne biti usodna že letošnja zima.

Občina Kočevje je seznanjen s stanjem umetniških del, sicer znanih tudi pod imenom Operni festival. Odgovarjajo, da skupaj s Pokrajinskim muzejem Kočevje iščejo rešitev že dlje časa in da so v fazi pridobivanja ustreznih upravičenj, da bodo lahko posegli v umetniško delo enega najpomembnejših lokalnih ustvarjalcev.

Na Pokrajinskem muzeju Kočevje dodajajo, da na slabo stanje Jarmovega dela na Marofu opozarjajo več let, pri čemer sodelujejo z Občino in Zavodom za gozdove OE Kočevje. Obvestili so tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, kjer so izdelali elaborat s pregledom ter izdali navodila za nadaljnjo obravnavo skulptur.

»Pred približno letom dni si je ZVKDS, OE Ljubljana ogledal stanje kiparskega opusa Staneta Jarma v parku ob Rožni ulici znanega tudi pod imenom “Operni festival”. Ugotovljeno je bilo, da je vseh 15 lesenih skulptur, ki sestavljajo opus, v slabem stanju, nekatere celo v kritičnem stanju. Vse lesene skulpture imajo podobne poškodbe: prepereli spodnji in zgornji del skulptur, mahovi, lišaji, ponekod prisotnost lesne gobe in podobno,« nam na vprašanje o stanju Jarmovih del odgovarjajo na Zavodu za varstvo kulturne dediščine.

Po pregledu ZVKDS so bile tri kvalitetne skulpture tudi ukradene. »Zato je hitro ukrepanje nujno,« opozarjajo.

A težava je v birokraciji, v neurejenem pravnem statusu oziroma lastništvu skulptur, kar urejajo na Občini Kočevje. Občina želi opus odkupiti od trenutnega lastnika, za katerega pa se še ni ugotovilo, kdo je. Trenutno so v fazi pridobivanja ustreznega dokumenta, ki bi omogočal nadaljnjo obravnavo.

Park, kjer so dela razstavljena pa sicer v lasti SIDG, skulpture pa so bile v lasti podjetja Gozdarstvo  Grča d. o. o., ki se je po informacijah SIDG odločilo, da bo skulpture podarilo občini. Občina razmišlja o prenovi skulptur in novi lokaciji Jarmovih del.

»Zaradi slabega stanja skulptur, je ZVKDS predlagal, da se pred izbiro nove lokacije preuči možnost obnove, da se občutljive skulpture ne prenašajo večkrat, kot je to nujno potrebno. Vsaka manipulacija je namreč možnost za dodatne poškodbe,« opozarjajo varuhi kulturne dediščine.

Dodajajo, da bi bilo še pred letošnjo zimo treba lesene skulpture umakniti v delavnico. Odločitev o restavratorski obnovi opusa je tako treba sprejeti čim prej. Do takrat pa toga birokracija kroji usodo kulture.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki