fbpx
E-UTRIP
Pravni nasvet.
Izpostavljeno Pravni nasvet

PRAVNI NASVET: “Dobil sem kazenske pike v tujini”

V rubriki pravni nasveti na vaša vprašanja odgovarja Lana Ferhatbegović, vodja poslovne enote poraVnava Kočevje. PoraVnava d.o.o., se je v zadnjih letih izkazala in dokazala, kot resnično zanesljiva, zaupanja vredna in predvsem strokovna, vrhunska odškodninska in pravno-svetovalna družba.

Imam vprašanje glede kazni, ki sem jo dobil letos na poti na počitnice, in sicer v Avstriji. Dobil sem položnico za prehitro vožnjo, kasneje pa sem videl, da sem dobil tudi 3 kazenske pike. Se mi bodo te pike prištele kazenskim pikam v Sloveniji avtomatično ali ne?

Spoštovani!

V nekaterih primerih lahko slovensko sodišče prizna in izvrši tujo odločbo o prekršku glede globe, pri kazenskih točkah pa je drugače. Države imajo različne pravne rede in tudi različna cestnoprometna pravila, posledično pa tudi kazni. Kazenske pike pridobljene v tujini (npr. Avstriji) se sicer seštevajo, vendar ne s pikami pridobljenimi v Sloveniji. Povedano drugače, kazenske pike, ki ste jih ali jih boste pridobili v Avstriji, se bodo seštevale v skladu z avstrijsko zakonodajo, vendar to velja le na območju Avstrije.

Dobljene kazenske pike v tujini lahko vplivajo na zmožnost vožnje v Avstriji, v Sloveniji pa lahko pridobite pike le v kolikor storite prekršek na območju Slovenije.

Če v tujini zberete večje število kazenskih pik, vam lahko ta država izreče tudi dodatno sankcijo, in sicer prepoved uporabe vozniškega dovoljenja na njenem ozemlju za določeno obdobje (praviloma od 1 do 12 mesecev).

Kazenske pike pridobljene v tujini se pri nas torej ne upoštevajo, vseeno pa se seštevajo v državi, kjer je do prekrškov prišlo.

Če se znajdete v podobnem položaju, vam svetujem, da se obrnete na poraVnavo d. o. o. na 080 13 14 ali me kontaktirajte na kocevje@poravnava.si, kjer se bomo lahko pogovorili o vašem primeru in vam nudili individualno svetovanje.

Lana Ferhatbegović, vodja poslovne enote poraVnava Kočevje.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki