fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Gospodarstvo & Politika

Kdo se podaja na lokalne volitve?

Zaradi izvolitve še vedno aktualnega župana Vladimirja Prebiliča na mesto evropskega poslanca bodo v Kočevju jeseni ponovno potekale volitve. Konec leta 2022 se je za županski stolček potegovalo sedem kandidatov: poleg Prebiliča še Janko Veber (SLOGA), Renata Turk (Gibanje Svoboda), Robert Tomazin (SDS), Grega Mavrin (SNS), Peter Ješelnik (SD) in Božidar Peteh (N.Si). Bi si koga izmed njih želeli na čelu občine? Se ponovno podajajo na lokalne volitve? 

Na zadnjih lokalnih volitvah je 69,95 % glasov pripadlo aktualnemu županu. Ostale glasove so si po vrstnem redu izida glasovanja porazdelili Janko Veber (SLOGA), Robert Tomazin (SDS) in Peter Ješelnik (SD). Z 230 glasovi podpore je nato sledil Grega Mavrin. Kandidatka stranke Gibanje Svoboda je lokalne volitve zaključila s 3,09 % podpore oziroma 182 glasovi. Božidar Peteh je na volitvah leta 2022 prejel 86 glasov (1,46 %).

Vsi razen Grega Mavrina in Božidarja Peteha so delo nadaljevali v občinskem svetu.

Kdo se ponovno podaja na volitve?

Robert Tomazin odgovarja, da bo znotraj stranke SDS pravočasno stekel transparenten kandidacijski postopek. »Načeloma pa sem podal ustno soglasje županski kandidaturi,« dodaja Tomazin.

Božidar Peteh o tej opciji še ni razmišljal in o morebitni kandidaturi še ni komuniciral s stranko.

Ostale odgovore nekdanjih kandidatov še pričakujemo.

Kdaj gremo na volišča?

Občino Kočevje po izvolitvi dolgoletnega kočevskega župana Vladimirja Prebiliča za evropskega poslanca čakajo nadomestne županske volitve. V skladu z zakonom o volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament namreč evropski poslanec ne sme opravljati funkcij in dejavnosti, ki jih ne sme opravljati poslanec v DZ. Izrecno pa zakon določa, da ne more opravljati izvršilne funkcije v lokalni skupnosti.

Novoizvoljeni evropski poslanec Vladimir Prebilič pričakuje, da bo mandat evropskega poslanca prevzel 15. julija, kar bo pomenilo, da mu bo županska funkcija prenehala. “Že pred časom sem imenoval dva podžupana, s katerima že nekaj let dobro sodelujem. Želel bi si, da eden od njiju kandidira na nadomestnih volitvah,” je povedal trenutno še aktualni župan Kočevja.

Nadomestne volitve bodo razpisane v roku 15 dni po potrditvi mandata župana za poslanca Evropskega parlamenta. Le-te ne smejo biti izvedene prej kot 60 dni in ne več kot 90 dni od razpisa volitev. Za obdobje od prenehanja mandata župana do nastopa mandata novoizvoljenega župana bo funkcijo župana opravljal podžupan, ki ga bo določil župan.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki