fbpx
E-UTRIP
FOTO: Pop TV.
Aktualno Novice

Bruno Šulman in Nina Plot Fugina, kako sta odlična kuharja povezana z našimi kraji?

Ste si v kratkem ogledali kakšno oddajo s kulinarično vsebino? Vreme je ravno pravšnje, kajne? Kuharske oddaje in resničnostni šovi so že kar nekaj let izjemno priljubljeni in spreminjajo odnos družbe do hrane. Da pa kuharski šovi spreminjajo življenja, vesta zmagovalec šova MasterChef Slovenija Bruno Šulman in Nina Plot Fugina. K intervjuju smo ju še raje povabili, ker ju na naše konce veže družina.

Bruno je prepričal v sedmi sezoni šova s svojimi neverjetnimi jedmi, kar je navdušilo tako sodnike kot tudi sotekmovalce. V svetu kulinarike je ostal vse do danes in v intervjuju nam je zaupal, da si nekoč želi odpreti svojo restavracijo.

Kako so po vašem mnenju kuharski šovi spremenili odnos mladih do kulinarike?

Kuharski šovi imajo resnično velik vpliv na razvoj kulinarike in predvsem na odnos ljudi do kuharskega poklica. Zdi se mi, da ljudje bolj cenijo trud, vložen v pripravo jedi, in so bolj odprti za poskusiti novo hrano ter se pogosteje odločijo za obisk restavracije. Še posebej pa kuharski šovi močno vplivajo na mlade, ki odraščajo ob njih (tako kot sem jaz). Vidijo, da je poklic kuharja lahko izjemno zanimiv in kreativen, kar postopoma gradi pozitiven odnos do tega zahtevnega, a izredno privlačnega poklica. Upam, da se bo vedno več mladih odločilo za delo v gostinstvu, saj bomo tako v Sloveniji lahko presegali meje in še bolj utrdili svoj položaj na kulinaričnem zemljevidu.

Kako se je življenje po koncu šova spremenilo za vas? 

MasterChef je bil zame res velika odskočna deska, in vse sem pograbil z obema rokama. Začel sem organizirati svoje kuharske dogodke, izdelke ter delati v restavraciji. Lansko leto sem celo za en mesec stopil v kuhinjo restavracije z dvema Michelinovima zvezdicama v San Franciscu. Še naprej bi se rad učil in rasel kulinarično. Nek dan pa bi rad odprl svojo restavracijo.

Menite, da je kuhinja ribniško-kočevskega konca dovolj poznana? Kaj bi lahko bolje izkoristili?

Gotovo ni dovolj znana, tudi sam nisem velik poznavalec, in morda je sploh ne bi poznal, če ne bi bil tesneje povezan s Kočevjem preko svoje babice in dedka. Mislim, da bi lahko predvsem bolje izkoristili kočevski med, ki je res dober in bi gotovo zasijal v marsikateri kuharski kreaciji.

Izkazali ste se kot mojster, ki je pred svojim časom. Kaj pa je tisto “navadno”, kar najraje jeste, ali katere jedi iz otroštva se najraje spomnite?

Ljudje pogosto mislijo, da dobri kuharji vedno radi jedo samo visoko kulinariko in so zelo zahtevni jedci, vendar je ravno obratno. Mi smo tisti, ki najbolj uživamo v hrani, ne glede na to, ali gre za domačo čorbo ali pa jo je pripravil vrhunski kuhar. Sam najraje jem preproste italijanske testenine in rižote, iz otroštva pa seveda vedno v lepem spominu nosim dunajske zrezke, ki jih je moja mama pripravljala s pire krompirjem in kuhanim grahom. To kosilo še zdaj včasih pripravi ob kakšni posebni priložnosti zaradi nostalgije.

Nina Fugina Plot je svoje kulinarično znanje pokazala v 4. sezoni tekmovanja MasterChef. Kulinarična blogerka se je poročila v Kočevje. Mlada mamica ustvarja na svojem Instagram profilu Nina Food Diary. Na tekmovanje jo vežejo sami lepi in pestri spomini, ki bi jih z veseljem ponovila.

Kaj vam je prepoznavnost prinesla?

Prinesla mi je par novih sledilcev na mojem ninafooddiary profilu in na cesti kakšen pogled več. Bilo je tudi nekaj ponudb za delo v kuhinji, ampak žal se sama tam ne vidim.

Kako se danes udejstvujete v kulinariki?

Rada se udeležim kakšnih kulinaričnih sejmov in tam tudi pomagam. Udeležujem se tudi dogodkov, ki predstavljajo lokalno hrano na različnih koncih Slovenije. In če štejejo še zmenki z možem, potem to počnemo vsaj enkrat na mesec, ko odkrivava nove okuse, vedno v drugi restavraciji.

Ali tudi v vsakdanjem življenju, ko je treba nekaj “na hitro” skuhati, radi eksperimentirate?

Odkar sem postala mamica, je “na hitro” pogosto v igri, in tudi eksperimentiranje je del tega, kar pa mi gre odlično od rok.

Kaj najraje pripravite?

Kot velika ljubiteljica riža, najraje pripravljam rižote na 101 način. Začela pa sem tudi s pripravo sladic za vsak rojstni dan, čeprav mi nikoli ni šlo najbolje in še vedno mi malo manjka estetike, ampak se jih lotim z veseljem.

Se je vaš odnos do hrane in priprave po šovu kaj spremenil?

Ja, trudim se, da zavržem čim manj hrane, zato vedno skuham samo za en obrok, in če je le mogoče, kupujem lokalno! Kočevska tržnica je polna domačih dobrot.

Se med kuho držite kakšnega načela?

V kuhinji je moje načelo: “Vedno čist pult in čiste roke.” Izven kuhinje pa: “Nikoli lačna v trgovino.”

Kaj bi pripravili iz naših kočevsko-ribniških sestavin?

Uf, odkar sem postala Kočevka, moj hladilnik je poln domačih kočevsko-ribniških dobrot. Veliko stvari pride z domačega vrta moje tašče in iz okoliških kmetij/proizvajalcev. Iz domačih klobas, Kocjančičevih sirov, Mahovniškega medu, suhega ribniškega sadja … ustvarjam narezke na dili. Iz Ribjeka so postrvi z domačim krompirjem in koprivo ter divjačina z brusnično omako in štruklji. Ob tem pa se dobro prileže en štamperle dobrega jegra izpod rok moje tašče in tasta.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki