fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Zanimivosti & Zabava

Bonton za praznično mizo: Ugasnite telefone in ponudite pomoč

Pravijo, da je najboljša začimba vsake dobre jedi ljubezen. No, dober obrok pa oplemeniti bonton. S primernim vedenjem bomo pokazali, da cenimo svoje goste ali gostitelje in da želimo, da se počutijo prijetno.

Spoštovanje se v prvi vrsti izkaže že s pravočasnim prihodom na dogodek, kar omogoča gostitelju, da lažje načrtuje potek obroka. Nenapisano pravilo je, da ob prihodu gostitelju prinesete kakšno malenkost, morda ponudite prispevek k obroku.

Gostitelj naj določi, kje naj vsak gost sedi. Pri postavljanju posode in pribora naj se drži tradicionalnih smernic. Gostje naj spoštujejo določen sedežni red, ki ga gostitelj določi, in se usedejo šele, ko to dovoli.

Praznična miza je priložnost za uživanje v okusnih jedeh, zato si vzemite čas za obrok in se osredotočite na hrano. Hrustanje, srkanje in drugi moteči zvoki ne sodijo za mizo.

Da bi ohranili pozornost in se osredotočili na družbo, se trudite omejiti uporabo mobilnih telefonov med večerjo. Če pričakujete pomembne klice, predhodno opozorite gostitelja in ostale goste.

Pogovarjajte se z drugimi gosti, a pazite, da ne prevladate pogovora. Poslušajte sogovornike s spoštovanjem in pokažite zanimanje za njihove zgodbe. Politične in druge občutljive teme, ki lahko povzročijo napetost, preložite na drugo priložnost.

Kljub morda nepričakovanim situacijam ohranite dobro voljo. Smeh, sproščenost in prijaznost bodo prispevali k prijetnemu vzdušju ob praznični mizi.

Po obroku se ponudite za pomoč pri pospravljanju ali pomivanju posode. To je lep način izražanja hvaležnosti gostitelju za vloženi trud v pripravo prazničnega obroka.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki