fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje Novice Občina

Bomo v Kočevju kmalu sadili palme?- Klimatske spremembe obetajo dvig temperatur na temperaturo današnjega Portoroža

Od danes naprej je v prostorih Občine Kočevje, natančneje na hodniku, na voljo za ogled informativni panoji na temo podnebnih sprememb v občini Kočevje. Ti so nastali v okviru mednarodnega projekta ProteCHt2save, v katerem je bila partnerica iz Slovenije Občina Kočevje. Po podnebnih napovedih vodilnega partnerja projekta, italijanskega Inštituta za atmosferske vede in podnebje – Nacionalnega sveta za raziskovanje, se bo npr. povprečna najvišja dnevna temperatura zraka v Kočevju v naslednjih desetletjih lahko dvignila za 5 stopinj Celzija – takšno temperaturo ima danes Portorož.

V prostorih Občine Kočevje razstava štirih panojev na temo podnebnih sprememb

Projekt je trajal 3 leta in se zaključuje z junijem. Plakate so pripravili sodelavci ZRC SAZU, Geografski inštitut Antona Melika v sodelovanju z italijanskim Inštitutom za atmosferske vede in podnebje ter številnimi drugimi inštituti iz Avstrije, Češke, Hrvaške Madžarske in Poljske. Prvi sklop plakatov je razstavljen v pritličju, takoj ob vhodu v stavbo Občine, drugi sklop pa v 1. nadstropju, prav tako na hodniku, s čimer želijo doseči maksimalno število zainteresiranih ljudi, ki bi si zadeve želeli tudi sami prebrati.

S panoji do lažjega razumevanja obetajočih se sprememb

Namen panojev je približati problematiko klimatskih sprememb širši javnosti, saj marsikdo ne razume strokovne geografske in klimatske terminologije, vendar je prav, da imamo vsi možnost izobraževanja na tem področju in da vemo, kaj nas v prihodnosti morebiti čaka ter se na to ustrezno pripravimo oz. prilagodimo. V pritličju sta tako postavljena panoja na temo podnebja in ujm v preteklosti ter podnebja danes. Rok Ciglič iz Geografskega inštituta razlaga, da »je pomembno sprva razložiti, kakšno je stanje podnebja danes, da bomo lahko lažje razumeli, kakšne spremembe se nam obetajo v prihodnosti.«

Stanje podnebja danes

»Za naše kraje je značilno, da so v zmerno toplem vlažnem podnebju, pozimi se temperature spustijo pod ledišče, poleti pa povprečna temperatura skoraj 20°C. Poleg tega je Kočevsko ob delu alpsko-dinarske pregrade, zaradi česar prejme precej veliko količino padavin, cca. 1.500 mm na leto,« nas pouči Rok Ciglič.

Ozračje se izrazito segreva, pogostejše bodo vremenske ujme

Za oris današnjega stanja je dobro poznati nekaj statističnih podatkov. V obdobju od leta 1951 do 1980 je povprečna temperatura na Kočevskem znašala 8,3°C, danes znaša 9,2°C. Povprečna januarska temperatura pa je nekoč bila -1,4°C, danes pa je že 0,4°C. Število dni s snežno odejo je bilo včasih 60 dni, danes le še 57 dni. Vse to kaže na izrazito segrevanje ozračja, ki naj bi se le še nadaljevalo. Prav tako pa so vedno pogostejše tudi vremenske ujme kot so poplave, saj samo kraško območje ne uspe dovolj hitro odvodnjavati tako velikih količin voda.

Na Kočevskem predviden dvig povprečne temperature za 5°C

Plakata v 1. nadstropju stavbe Občine Kočevje nazorno prikazujeta, kakšna je spremenljivost podnebja in kakšen je vpliv na pokrajino in ljudi. Spremenljivost podnebja je nazorno prikazana s pomočjo modelov klimatskega stanja v prihodnosti, ki prikazujejo stanje, kakršno bi lahko bilo v prihodnjih desetletjih. Najbolj pesimističen scenarij kaže na to, da se bo povprečna temperatura na Kočevskem dvignila iz 14,5 °C na 19,5°C, kakršna je danes na primer temperatura v Portorožu. Letna količina padavin bi se po tem scenariju povečala, prav tako pa naj bi bile tudi več dni z intenzivnimi padavinami in pa tudi število zaporednih suhih dni.

Razstava se bo selila

Razstava po v prostorih Občine na voljo za ogled predvidoma do konca poletja, po tem pa se bo začasno preselila v Pokrajinski muzej ter kasneje v Knjižnico Kočevje. Morda pa razstava zaide tudi v šolske prostore, kar bi bilo koristno tako za otroke kot učitelje, ki bi gradivo lahko uporabili pri lažji predstavitvi tovrstne tematike.

Vabljeni, da si razstavo ogledate tudi sami.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki