fbpx
E-UTRIP
Novost prinaša razbremenitev družinskih zdravnikov.
Aktualno Kočevje Novice Ribnica Zdravje

Bolniški list kmalu le v elektronski obliki

Papirnati obrazci bolniških listov bodo kmalu preteklost. Izvajalci zdravstvenih storitev bodo že v novembru in decembru začeli s postopnim izdajanjem elektronskih bolniških listov. Zavod za zdravstveno zavarovanje namreč uvaja elektronsko rešitev, ki bo postopno nadomestila papirnate obrazce bolniških listov.

Predvideva se, da se bo s februarjem 2020 slednji poslovil, vendar ne v vseh primerih. Obrazec o upravičeni zadržanosti z dela v tiskani obliki ostaja za zaposlene pri fizičnih osebah, tujih organizacijah in pri konzularnih ter diplomatskih predstavništvih v Sloveniji.

V začetku septembra se je začela pilotna uvedba elektronskega bolniškega lista, pri kateri so sodelovali zdravstveni domovi v Ljubljani, Medvodah in Slovenskih Konjicah ter štirje zasebniki. ZZZS navaja, da je bila uvedba uspešna in izredno koristna, saj je bilo tekom procesa ugotovljenih več manjših napak in pomanjkljivosti, ki so sedaj odpravljene.

Elektronski obrazec bodo zdravstveni izvajalci oddajali preko spletnega sistema SPOT. Predvideva se, da se bodo do konca leta sistemu priključili vsi zdravstveni izvajalci, do februarja 2021 pa bo naj bi potekal proces uvajanja oziroma prehodno obdobje, v katerem se bodo deloma še vedno izdajali bolniški listi v papirnati obliki.

Namen sprememb je predvsem v razbremenitvi družinskih zdravnikov, saj se pričakuje, da se bo na takšen način sčasoma zmanjšalo število ljudi v ambulantah, ki ambulante obiščejo zgolj zaradi pridobitve bolniškega lista ali pregleda ob zaključku bolniškega staleža. Tako bo možna pridobitev bolniškega lista kar na daljavo, vendar le pod pogojem, ko bo zdravnik ocenil, da pregled ni potreben. Do novosti so v zdravniških vrstah sicer nekoliko skeptični, saj ocenjujejo, da bo sprememba prinesla dodatne administrativne obremenitve.

(M. K.)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki