fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Šport

Blesteči nastopi mladincev Šahovskega društva Kočevje

Mesec maj sta zaznamovala dva šahovska turnirja, ki sta se odvila konec meseca: 27. državna kadetska liga do 16. let in zaključni (peti) turnir Dolenjske kadetske lige.

Državna kadetska liga, ki velja za močno mladinsko ekipno tekmovanje, je potekala v Radencih od 24.5. do 26.5. 2024. Barve Šahovskega društva Kočevje so zastopale 2 fantovski in 1 dekliška ekipa, med njimi naš mladi up Aleksej Košmrlj iz Sodražice, mladi šahisti iz OŠ Velike Lašče: Peter in Adam Mihič ter Bor Žužek ter Jure Hlebec iz Ribnice.

V konkurenci fantov se je pomerilo 26 ekip iz cele Slovenije. Po dolgih petih partijah standardnega šaha je prva ekipa Kočevja v postavi Jalovec Igor, Mihič Adam in Mihič Peter zasedla odlično, a nehvaležno 4. mesto. Z najboljšim rezultatom prve deske se lahko pohvali Igor, ki je z zrelo igro deklasiral nasprotnike. Odlično je nastopil tudi Adam na 2. deski s 3. točkami. Mlademu Petru, ki pri 11 letih nastopa v starejših in močnejših kategorijah, je tokrat zmanjkalo nekaj natančnosti v ključnih trenutkih.

Druga ekipa fantov: Hlebec Jure, Žužek Bor in Košmrlj Aleksej se je uvrstila na 19. mesto. Za Bora je bil to prvi  nastop v standardnem šahu, pri čemer je dosegel 2 točki od petih, kar je super rezultat. Odlično je šlo Alekseju (11 let), ki je na koncu z izjemnimi 4,5 točkami dosegel drugi najboljši rezultat tretje deske. Dekliška ekipa, ki sta jo zastopali Premerl Ana Kaja in Vanja Pugelj se je borila dobro, a na koncu zasedla 6. mesto izmed osmih ekip.

Za mlade večdnevni turnirji kot so kadetska liga predstavljajo pomembno izkušnjo, tako zaradi tekmovanja kot tudi sproščenega druženja po partijah. Klub poskrbi, da otroke na turnirju spremljata 2 trenerja, ki poskrbita za pripravo in analizo partij, pozitivno vzdušje in palačinke na koncu napornega dneva.

Zadnji dan v mesecu je v Mirni Peči potekal 5. turnir Dolenjske kadetske lige. Zaključnega turnirja, ki se je štel k seštevku točk ostalih 4. turnirjev se je udeležilo več kot 100 tekmovalcev iz vse dolenjske, ki so tekmovali v kategorijah do 8, 10, 12 in 20 let.

Zopet je z izvrstno igro navdušil Aleksej Košmrlj, ki je turnir zaključil brez poraza in v 7 igrah zbral 6,5 točke. S tem je za las prehitel tekmovalca iz Novega mesta in si priboril končno zmago v skupnem seštevku do 12 let. Aleksej je prav vseh 5 turnirjev Dolenjske kadetske lige zaključil na stopničkah. Odlične rezultate pa so dosegli tudi ostali. Žan Florjan je zadnji turnir zaključil na 4. mestu, kar ga je v skupnem seštevku uvrstilo na 2. mesto. Dobro uvrstitev je v kategoriji fantov do 8 let dosegel tudi Ian Vardijan, ki je v skupnem seštevku zasedel 5. mesto.

Medalj ni manjkalo niti v kategoriji do 20 let. Tukaj sta se pri dekletih izkazali perspektivni mladi šahistki Ana Kaja Premerl in Taja Levstik, ki sta zasedli drugo (Ana Kaja) in tretje (Taja) mesto v skupni uvrstitvi deklet do 20 let. V skupnem seštevku Dolenjske kadetske lige so se v prvo deseterico uvrstili še drugi tekmovalci ŠD Kočevje: brata Premerl (oba v kategoriji do 10 let) in Jasenc Adam (fantje do 8 let).

Čestitke vsem!

David Stevanić, Šahovsko društvo Kočevje

Njihove rezultate lahko spremljate tudi na spletni strani Šahovskega društva Kočevje, na Facebooku in Instagramu.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki