fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Gospodarstvo & Politika

Največje nasprotovanje možnosti legalizacije konoplje v okraju Ribnica – Dobrepolje

Volivci so na nedeljskem glasovanju pritrdilno odgovorili na vsa štiri referendumska vprašanja, a ne na vsa enako prepričljivo. Najbolj tesen je bil izid referenduma o rabi konoplje za osebno rabo, kjer so proti glasovali v skoraj tretjini volilnih okrajev po državi.

Najbolj prepričljivo so volivci podprli uvedbo preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah. Na referendumsko vprašanje so volivci odgovorili pritrdilno v vseh volilnih enotah in vseh 88 volilnih okrajih, Največji delež volivcev (74,51 odstotka) je za glasoval v volilni enoti Ljubljana Center, med posameznimi okraji pa tudi v okraju Ljubljana Center (83,25 odstotka). Največ volivcev pa preferenčnemu glasu nasprotuje v okraju Ribnica – Dobrepolje (43,48).

Volivci so bili precej enotni tudi pri vprašanju o rabi konoplje v medicinske namene, saj so v vseh volilnih enotah in okrajih glasovali za. Največjo podporo je referendumsko vprašanje dobilo v volilni enoti Maribor, kjer je za glasovalo 69,41 odstotka volivcev, med okraji pa z več kot 76-odstotno podporo izstopajo okraji Bežigrad 2, Šiška 1 in Koper 1. Po najnižji podpori pa znova izstopa okraj Ribnica – Dobrepolje, kjer je za glasovalo 52,37 odstotka volivcev.

Drugačno sliko pa kažejo izidi referenduma o rabi konoplje za omejeno osebno rabo, ki so bil med vsemi tudi najbolj tesni. Zagovorniki so slavili v šestih volilnih enotah, v dveh (Ljubljana Bežigrad in Kranj) pa je večina volivcev glasovala proti. V kranjski enoti je proti glasovalo 51,22 odstotka volivcev, v enoti Ljubljana Bežigrad pa 50,5 odstotka.

Glasovanje je bilo raznoliko tudi po posameznih volilnih okrajih. Volivci so za glasovali v 60 okrajih, v 28 pa so se izrekli proti. Po podpori referendumskemu vprašanju izstopa okraj Koper 2, kjer je za glasovalo 60,08 odstotka volivcev. Na največje nasprotovanje je možnost legalizacije konoplje znova naletela v okraju Ribnica – Dobrepolje (61,86 odstotka). Več kot 60 odstotkov volivcev pa je proti glasovalo še v Ajdovščini in okraju Škofja Loka 2.

Za zakonsko ureditev pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja se je na posvetovalnem referendumu izreklo 54,84 odstotka volivcev. Večinsko so za glasovali v vseh volilnih enotah, najbolj prepričljivo v volilni enoti Maribor, kjer so zabeležili 58,38-odstotno podporo.

So se pa proti izrekli v 18 volilnih okrajih. Več kot 60-odstotkov volivk in volivcev je bilo proti v volilnih okrajih Ajdovščina (62,68 odstotka), Ribnica – Dobrepolje (62,52 odstotka) in Škofja Loka 2 (61,5 odstotka). Med okraji z najvišjo podporo je bilo več ljubljanskih ter mariborskih volilnih okrajev, volilni okraji na Obali in volilni okraj Hrastnik – Trbovlje. Z največ, skoraj 70 odstotki glasov (69,78 odstotka), so ureditev pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja podprli v volilnem okraju Koper 1.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki