fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Novice Zanimivosti & Zabava

Blagoslovili so jih že dvanajstič

Konjev, ki so pri oranju zemlje vlekli plug, prej pa so setvene površine obdelovali z volovsko vprego, že dolgo ni več videti. Nadomestili so jih traktorji, ki imajo v ohišju motorja tudi po več deset konjskih moči. S priključki so uporabni pri slehernem opravilu na kmetiji in v gozdu. Da bi ostali v kondiciji, jih lastniki poleg rednega servisiranja, seveda olepšane, pripeljejo na športno igrišče pod župnijsko cerkvijo pri Svetem Gregorju. Tam je potekal 12. blagoslov traktorjev, kmetijske mehanizacije in drugih strojev oziroma unimogov in traktoristov. Obisk je bil v vseh pogledih rekorden.

Najstarejši, najmlajši, najdebelejši …

Traktorjev, od otroških, starodobnikov, povprečnih in do najsodobnejših, so našteli več kot 150. Izbirali so tudi najstarejšega (Anton Kastelic, 81,5 let), najmlajšega (Lan Kastelic, 17 let), najtežjega traktorista (Jože Rigler, 151,5 kilograma) in lastnika najstarejšega traktorja, Unimog letnik 1952 (Milan Kaplan in Marjan Ravnikar).

»Po dolgem času nas je spremljalo lepo vreme, traktorjev pa je bilo toliko, da jih to pobočje pod župnijsko cerkvijo več ne bi moglo niti sprejeti. Z ortneške, sodraške in velikolaške smeri – to so namreč poti, ki peljejo do Svetega Gregorja – so jih pripeljali lastniki od Kolpe do Gorenjske in Notranjske. Pa še to, vse je bilo v redu, le to, da nam je škrat zagodel, saj nismo natisnili dovolj majic za vse lastnike traktorjev. Preprosto nas je presenetil tako množičen, doslej največji obisk,« je žarel Milan Kaplan, idejni začetnik tega blagoslova in dolga leta predsednik strojnega krožka Urban, ki pripravlja obred.

Slemenski Andrej

Tudi Andreja Muleja, župnika pri Svetem Gregorju, člana strojnega krožka Urban in gasilca, ki je stvarnika prosil za varno vožnjo in uporabo mehanizacije, je ganila množica strojev in še več obiskovalcev. »Dogodek se je prijel, glas o Slemenskem blagoslovu se širi daleč. Sicer je to lep običaj pred sezono poljskih opravil, v katerem so danes stroji nepogrešljivi,« je dejal priljubljeni župnik, domačini mu pravijo Slemenski Andrej.

Strojni krožek Urban, katerega predsednik je Matevž Stritar, deluje od leta 1996, na območju občin Velike Lašče, Ribnica, Sodražica, Loški Potok in Cerknica. Včlanjenih je 87 članov, ki imajo v lasti okrog 1000 ha kmetijskih in gozdnih površin.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki