fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Novice

(FOTO/VIDEO) Nova brv v Gaju za nove generacije

V spremstvu melodije in besedila pesmi Stari most Andraža Hribarja sta podžupan Kočevja Gregor Košir in Vlatka Ljubanović iz arhitekturnega biroja Dans arhitekti prerezala trak in odprla novo brv v Gaju.

Leta 2021 je Občina Kočevje na natečaju izbrala projektante Dans arhitekte iz Ljubljane. »Ta most ni le inženirski objekt, gre za objekt, ki odpira prostor, ga povezuje, naredi križišče med reko in potjo ter na nek način poveže prostor z nebom. V tem smislu je brv pomemben simbolični objekt, v katerega ljudje investirajo svoja čustva,« je povedal arhitekt Miha Dešman.

Tudi Hribar v nostalgični pesmi Stari most nagovarja čustva. »Vrezal v ograjo sem srce, puščico in tvoje ime,« prepeva. Košir se je v nagovoru pošalil, da naj zaljubljenci z vrezovanjem src počakajo, čeprav je most zasnovan tako, da bo obnova – ko bo ta potrebna – lahka.

»V celoti je narejen iz lesa, edino, kar je kovinskega, so povezave, ki zavetrujejo konstrukcijo, da je ta še lažja. Konstrukcija je delo slovenskih mojstrov, nosilci so lepljeni iz smreke. Obleka, ki gre čez nosilce, je iz macesna in se lahko čez leta zamenja. Pohodna površina je iz hrasta. Most je zasnovan tako, da se ga lahko obnavlja brez menjave nosilne konstrukcije,« so pri Dans arhitektih podali tehnični opis.

Dan arhitekti in podžupan Gregor Košir.

Most se razpenja na 32 metrih od začetka do konca, ima 23 metrov med osrednjima podporama in je načrtovan tako, da reki pusti dovolj prostora v primeru stoletnih ali petstoletnih voda. Širok je tri metre in pol neto, kar pomeni, da je primeren tudi za mednarodne kolesarske povezave. Naklon brvi je maksimalno šest odstoten.

Nostalgija

Želja zaposlenih na občini je bila, da je most moderen in da hkrati ohrani delček zgodovine, je dodal Košir.

Obiskovalci, ki jih je bilo na uradni prireditvi res veliko, so ves čas obujali spomine na stari leseni most, ki je občanom Kočevja očitno res veliko pomenil. Nova generacija bo s prečkanjem brvi ustvarjala nove spomine, upajmo le, da bo do te nove občinske investicije prijazna.

Na otvoritev je prišlo lepo število obiskovalcev.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki