fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Ribniški župan Samo Pogorelc je neomajen: Spoštovati je treba zakone

Aktualno dogajanje v zvezi z romsko skupnostjo v Občini Ribnica so danes pod drobnogled na sestanku v Ribnici vzeli župan Samo Pogorelc, predsednik in podpredsednik Sveta romske skupnosti Slovenije Jožek Horvat in Fatmir Bečiri, ribniški podžupan Vojko Štanfelj, predsednica občinske komisije za spremljanje romskega položaja ter predstavniki treh romskih naselij: Lepovče, Otavice in Goriča vas.

V izjavi za medije je Pogorelc dejal, da se bo morala romska skupnost Slovenije, ki je doslej naredila premalo za svoje rojake, naposled bolj organizirati na tem področju, kajti to, da je zgolj skupnost, in da so Romi iz različnih naselij prepuščeni sami sebi, ne bo šlo. Integracija preprosto zahteva napor vseh deležnikov, najbolj pa samih Romov. “Danes dogovorjeni kratkoročni in dolgoročni cilj v akcijskem načrtu s konkretnimi ukrepi mora skupnost z Romi iz vseh treh naselij pripraviti in predstaviti do 5. septembra. Govorimo torej o nujni skrbi za urejenost naselij, obisku otrok v vrtcih in šolah, iskanju zaposlitve. Ko se to bo začutilo na terenu, bo tudi občina odigrala svojo vlogo,” je bil neomajen ribniški župan in poudaril, da sta v OPN vključeni naselji Lepovče in Goriča vas, vendar je pot do legalizacije teh naselij še dolga.

Župan Občine Ribnica Samo Pogorelc.
Župan Občine Ribnica Samo Pogorelc.

Na dodatno vprašanje, kako in kdaj bo v naseljih Goriča vas in Otavice zagotovljena pitna voda, je Pogorelc že povedanemu dodal, da so pravila in roki povsem jasni: v Otavicah, kjer živi širša družina, bodo morali takoj zavihati rokave in očistiti naselje, določiti meje parcele, ki so jo sicer odkupili od zasebnika, otroke pošiljati v šolo in vrtec, potem bo možen dogovor o pitni vodi. “S tem predlogom se strinjamo in bomo kmalu začeli urejati naselje in vse, kar je v zvezi s tem,” je obljubil predstavnik Amir Hudorovič.

V Goriči vasi, kjer živi več romskih družin, nekateri so med seboj tudi sprti, poleg tega je veliko črnih gradenj na zasebnih zemljiščih izven naselja, bo treba vse postopke obravnavati skladno z OPN. “Šele ko bodo porušeni ti objekti in določene meje naselja, bomo skladno s prostorskim načrtom odločali, ali bomo postavili sanitarno enoto ali napeljali vodovod. Torej nič vnaprej,” je daljši postopek razložil Pogorelc in še dejal, da sestanek ocenjuje kot konstruktiven, uspeh pa bodo merili po tem, ko bodo zaznali kaj na terenu.

S tem se je strinjal tudi Jožef Horvat in poudaril, da romska skupnost ne more narediti vsega, kar se od nje pričakuje; največ lahko naredijo Romi sami ob pomoči drugih institucij. Kot korak v pravo smer je ocenil pripravljenost družine v naselju Otavice, da se kmalu loti urejanja naselja, kar je dobra pot za njihovo integracijo v družbo.

mgć

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki