fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Zanimivosti & Zabava

Konec kurilne sezone (že) pomeni pripravo na novo

Sicer smo se od kurilne sezone poslovili že pred nekaj tedni, s tem pa ne nujno tudi od njenih “posledic”. Namreč, po večmesečni uporabi vsaka ogrevalna naprava potrebuje primerno nego, kontrolo in servis, da nam naslednjo zimo ne bo »obrnila hrbta«. Pomlad je za takšna opravila odličen čas, saj imamo dovolj časa da postorimo marsikaj, kar bo pripomoglo k čim bolj gospodarnemu in varčnemu ogrevanju.

Peči na trda goriva – sekance, pelete, drva

Takšna kurilna izbira potrebuje največ vzdrževanja, zato je tukaj res pomembno, da takim pečem ob koncu kurilne sezone privoščite redni servis. Namreč, kombinacija vlage in saj povzroča korozijo kurišča in dimnih poti, kar kotel hitro uničuje. Tudi med kurilno sezono moramo biti previdni, da sproti čistimo kurišče, saj se na stenah hitro naberejo katranske obloge, ki zmanjšajo prehod toplote na ogrevano vodo, posledica pa je toplotna izguba. To čiščenje lahko opravimo sami, vsaj štirikrat na sezono, z v ta namen primernimi pripomočki, kot so strgala in krtače ter primerna kemična sredstva in čistila, strokovnjaku pa po kurilni sezoni prepustite temeljit pregled tesnosti vrat, nastavitev regulatorja vleka, dimne lopute in varnostnih naprav.

Ogrevanje na tekoča goriva

Takšne peči ne zahtevajo toliko dela, zadostuje čiščenje dvakrat na sezono, redno pa je treba odstranjevati saje in obloge. Serviser naj ob obisku nastavi gorilnik, očisti filtre, dovod in ostale dele peči. Nego in skrb potrebuje tudi rezervoar, ki ga morate nekje na 5 let temeljito očistiti.

Plinske peči

Po koncu kurilne sezone strokovnjaku prepustite pregled tesnjenja naprave, preveri pa naj tudi nastavitve gorilnika, delovanje ventilov, ventilatorja, filtre in elektrode.

IR Paneli

Za njih je značilno, da nimajo gibljivih delov, zato je njihovo vzdrževanje najpreprostejše. Pred sezono zato pravzaprav ni nobenih posebnih postopkov, preverite pa vendarle, ali baterijo v termostatih in upravljalnikih delujejo.

Toplotna črpalka

Tovrstno ogrevanje je zadnja leta najbolj priljubljeno, saj je toplotna črpalka enostavna za uporabo in ne zahteva nikakršnega posebnega truda oziroma dela. A tudi tukaj velja – podobno kot za plinske peči – da strokovnjak opravi kontrolo plina v sistemu, da bo črpalka kar najbolj optimalno delovala.

Poskrbite tudi za radiatorje in termostate!

Pomembno je, da pred kurilno sezono z radiatorjev dobro obrišemo prah in jih odzračimo ter dotočimo vodo v sistem. Potrebno je tudi pregledati ventile – običajne ali termostatske, da kateri od njih ne pušča.

»Ker se energenti dražijo (elektrika, plin), je najboljša izbira kamin, kot drugi vir toplote, sploh za ogrevanje v prehodnih obdobjih ali če pride do izpada električne energije. Še nedolgo nazaj pa do konca lanskega leta so kot najcenejšo izbiro ogrevanja svetovali toplotno črpalko, a se trenutno glede na cene energentov in napovedi vse več ljudi vrača na ogrevanje na drva,« pove Urban Božič iz novomeškega podjetja UB Termo, ki se ukvarja z montažo, servisiranjem in sanacijo dimnikov, dimniških priključkov, zračnih in vodnih kaminov in še marsičem.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki