fbpx
E-UTRIP
Ga poznate?
Aktualno Dobro je vedeti Kronika Zanimivosti & Zabava

Znak na pomoč, ki rešuje žrtve nasilja

Včasih je klic na pomoč preprosto nemogoče izvesti, bodisi se žrtev nasilja nahaja v istem prostoru kot nasilnež, bodisi fizično ne bi bila slišana. Ste vedeli, da lahko za pomoč prosimo z znakom, brez besed in da je ta znak tudi mednarodno poznan?

V času epidemije se je nasilje v družini krepko povečalo. Statistika kaže, da so žrtve nasilja največkrat bile ženske, otroci in starejši. Družina je v času zaprtja države skupaj preživela veliko več časa, marsikje pa ta čas žal niso izkoristili za povezovanje. Šolanje od doma, morda izguba službe in vsesplošna neugodna situacija, ki jo je prinesla korona, so prinesle nemir, ki je pogosto prerasel v nasilje. In ravno v času te izredne družbene situacije, je kanadska ženska fundacija Canadian Women’s Foundation ustvarila mednarodni znak SignalForHelp. Gre za gib roke, s katerim žrtev sporoči, da potrebuje pomoč. S tem znakovno in brez besed opozori, da je bila izpostavljena nasilju in da potrebuje nekoga, ki bi namesto nje poklical ustrezno pomoč.

Nasilje se najpogosteje izvaja doma, zato se pred njim težko pobegne. Oseba, ki nasilje izvaja nemalokrat tudi nadzoruje komunikacijo žrtve, stike, klice, sporočila, zato žrtev še težje poišče pomoč. Mednarodni znak pa oseba, ki doživlja nasilje uporabi brez besed in ga lahko pokaže tudi, če se z nasilnežem nahaja v istem prostoru.

Kaj storimo, ko zagledamo znak?

Zavedati se moramo, da je nasilnež v bližini, saj bi žrtev sicer pomoč izrazila na drugačen način. Zlato pravilo je, da osebi umirjeno in neverbalno pokažemo, da smo znak prepoznali, nato pokličemo pomoč. Pogovor z žrtvijo po možnosti vzdržujemo do prihoda policije.

Gib je pred časom zaokrožil tudi na družbenem omrežju Tik-Tok in s tem zajel široko populacijo mladih uporabnikov. Med drugim ga je tam videla tudi 16-letna Američanka in se z njim rešila iz pasti ugrabitelja. Najstnica je bila ugrabljena, njen ugrabitelj pa jo je peljal skozi zvezne države Severno Karolino, Tennessee, Kentucky in Ohio. Dekle je med vožnjo vztrajno kazalo znak za pomoč, ki ga je prepoznal eden od motoristov in o tem obvestil policijo.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki