fbpx
E-UTRIP
Ula Robida. Foto: Laura Javoršek.
Aktualno Iz naših šol Kočevje Novice

Življenje je učenje: Ula Robida iz OŠ Ob Rinži

Spoznanje, da je življenje učenje, slišimo pogosto. Prej ali slej se do njega dokoplje vsak. Zanimivo pa je, da se Ula Robida, učenka OŠ Ob Rinži, tega dobro zaveda že od svojih malih nog. Gotovo ni učitelja, ki ne bi opazil njene neomajne volje do dela, natančnosti in prepričljivega znanja.
Šolsko leto 2020/2021, v katerem je Ula obiskovala 8. razred, je bilo zanjo zelo uspešno – osvojila je dve zlati priznanji in eno srebrno priznanje (državno tekmovanje iz Logične pošasti) ter več bronastih priznanj.
Najvidnejša dosežka je v nadaljevanju komentirala tudi sama.


Razlagalni spis, v katerem pravopisno pravilno in slogovno spretno prepleteš razumevanje umetnostnih besedil, lastno razmišljanje in literarnovedno znanje, je velik izziv. Tebi to več kot očitno uspeva, saj si osvojila zlato Cankarjevo priznanje, med osmošolci si se uvrstila na odlično peto mesto v državi.
Na to je je zagotovo vplivala moja ljubezen do branja. Že kot predšolska deklica sem si namreč najbolj želela, da bi znala brati, da le ne bi bilo potrebno več vsak dan staršev prositi, naj preberejo še eno zgodbico. Odkar sem to vrlino osvojila, izkoristim vsak prosti trenutek za branje. Menim, da ni zanimivih in nezanimivih knjig, le njihova sporočila so različna. Pri nekaterih odtavam v drug svet in se prepustim domišljiji in sanjarjenju, pri drugih pa iščem vzporednice v vsakdanjem življenju. Takšna je bila tudi letošnja knjiga za tekmovanje Mateta Dolenca Kako dolg je čas, v kateri avtor postavlja ogledalo današnji družbi in človeku.
K mojemu dosežku je veliko prispevala tudi mentorica Petra Debelak, ki me je spodbujala k branju zahtevanih besedil ter ves čas usmerjala, da sem postopoma in vodeno razvijala zmožnost kritičnega branja in osvojila potrebno znanje literarne teorije.

Če sta branje in pisanje tvoji »stari« ljubezni, pa uspeh na državnem tekmovanju iz kemije – zlato Preglovo priznanje – kaže na to, da si v 8. razredu našla še eno področje, ki ga z veseljem in uspešno raziskuješ.
Kot osmošolka sem se prvič srečala s predmetom kemija. Priznam, da me je bilo na začetku šolskega leta kar malce strah tega predmeta, predvsem zaradi izjav starejših vrstnikov. Skozi leto pa sem s pomočjo učiteljice Laure Javoršek ugotovila, da kemija sploh ni nekaj abstraktnega, nepredstavljivega, temveč je del našega vsakdana, z njo se srečujemo in povezujemo na vsakem koraku. Priprave na tekmovanje so mi pomagale, da sem kemijo vedno bolj razumela, kar me je spodbudilo k nadaljnjemu raziskovanju. Mentorica mi je ves čas postavljala nove izzive in me spodbujala k širjenju znanja.
Ker sem osvojila zlato Preglovo priznanje, izgubila sem le eno točko, sem se udeležila tudi slovesne razglasitve rezultatov državnih tekmovanj Zotkinih talentov 2021, ki je potekalo junija v Cankarjevem domu. Tam sem se srečala z vrstniki iz drugih slovenskih šol, ki so dosegli podobne rezultate.

Kmalu se bo začelo novo šolsko leto in mogoče nadobudne šolarje nagovori Ulina misel: »Odpri oko za vse, kar je, ker svet je samo en!«

Pogovarjali sta se: Petra Debelak in Ula Robida

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki