fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje

Zgodba o plastiki ima lahko srečen konec

Ekologi brez meja s filmom Zgodba o plastiki (The Story of Plastic) spodbujajo k spremembi navad in sistemov. Dan pred svetovnim dnevom okolja so gostili junaka dokumentarnega filma, Delphine Lévi Alvarès in Froilana Grateja.

Ekologi brez meja letošnji dan okolja obeležujejo s slovensko spletno premiero filma Zgodba o plastiki (The Story of Plastic), ki je za ogled brezplačno na voljo do 11. junija. Dokumentarec je nastal znotraj mreže Break Free From Plastic, katere člani so poleg 2.000 drugih organizacij tudi Ekologi brez meja. Do tega trenutka se je odvilo že več kot 700 predvajanj v 70 državah sveta, med njimi tudi v Sloveniji, kjer se je za ogled filma prijavilo več kot 200 posameznikov.

Protagonista filma opozorila na globalne razsežnosti plastičnega problema

Slovensko spletno premiero filma je dan pred dnevom okolja pospremila Čist-E-debata s protagonistoma filma Delphine Lévi Alvarès in Froilanom Gratejem, ki sta opozorila na globalne razsežnosti plastičnega problema. Trenutna situacija je razkrila, da ne moremo vztrajati v pokvarjenem sistemu. Zanašati se moramo na lokalne rešitve in v srž reševanja težav postaviti človeka. Petrokemična in plastična industrija v ospredje vse prepogosto postavljata tehnologijo kot odrešitelja in se po pričevanjih Delphine Lévi Alvarès otrokom, ki živijo v bližini svojih tovarn, celo opisujejo kot ‘tovarne oblakov’. Filipinski aktivist Froilan Grate je slikovito opisal problem na drugem koncu sveta: “Mi vas ne potrebujemo, da nas rešite, prosimo vas samo, da ne prelagate svojih težav na nas.”

Čiščenje je le način, da vidimo, kako velik je problem, ne njegova rešitev, je eno izmed ključnih sporočil filma. Ekologi brez meja so se z mednarodnima gostoma posvetili tudi napačnim rešitvam, epilog debate pa je, da trajnostnih izdelkov ni, so le trajnostni sistemi.

Film Zgodba o plastiki je po Froilanovih besedah le prvo poglavje. Vsi mi smo lahko junaki te zgodbe, ki jo še vedno pišemo in samo skupaj nam bo lahko uspelo, da bo imela srečen konec. Oba sogovornika sta tako poudarila pomen vsakega posameznika, katerega naloga je, da prevpraša svoje nakupne navade, da ne dopusti industriji, da nanj prevali vso krivdo, da podpira lokalne nevladne organizacije in da pripoveduje zgodbo o plastiki – kolektivno imamo več moči, kot si mislimo!

O filmu Zgodba o plastiki

Za onesnaženje s plastiko in za njen vpliv na zdravje našega planeta in ljudi je odgovoren človek. Film The Story of Plastic (Zgodba o plastiki) nas popelje na pot po treh celinah z namenom, da nam v sliki in besedi prikaže obupne razsežnosti onesnaževanja polj, rek in morij z gorami smeti ter zraka s strupenimi izpusti, ki so posledica pridelave in predelave plastike. V filmu The Story of Plastic bomo slišali pričevanja strokovnjakov in aktivistov s prve bojne črte, ki nam razkrivajo katastrofalne posledice uničevanja ekosistemov s plastičnim onesnaževanjem in zastrupljanja skupnosti po vsem svetu.  Izvedeli bomo tudi več o globalnem gibanju, ki se je porodilo kot odgovor na to. Zanimive animacije, arhivski posnetki, ki segajo v leto 1930 ter pričevanja neposrednih očividcev ponujajo strnjen pogled na problem, ki vedno bolj vpliva na dobrobit planeta in dobro počutje njegovih prebivalcev. Film je v angleškem jeziku z angleškimi podnapisi. 

Napovednik filma

Katja Sreš, društvo Ekologi brez meja

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki