fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Kočevje Narava & zdravje

Zdrava in varna šola

V novembru so bili na obeh kočevskih osnovnih šolah še posebej aktivni. Obe šoli si prizadevata, da običajni pouk kar se le da redno dopolnjujeta s kreativnimi in poučnimi projekti za učence. Tako so se na OŠ Ob Rinži priključili vsedržavnemu projektu Zdrava šola, ki otroke uči o pomenu zdravega življenjskega sloga, na OŠ Zbora odposlancev pa so se pridružili vseslovenski iniciativi Varna šola za širjenje ozaveščenosti o varnosti mladih.

Projekt Zdrava šola poteka pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter ministrstev za zdravje in šolstvo. Njegov namen je ozaveščanje otrok o pomembnosti zdravega načina življenja, zlasti zdrave in uravnotežene prehrane ter zadostnega gibanja. Ker letos poteka pod geslom »lepa beseda lepe odnose najde«, so na OŠ Ob Rinži pripravili naravoslovni dan na temo medsebojnih odnosov. »Učenci višjih razredov so se povezali z otroci iz nižjih razredov. Spoznali so se, se skupaj igrali in ustvarjali na različnih delavnicah na temo prijaznosti, čustvenosti in pozitivne samopodobe. Za sodelujoče bo največji uspeh, če se bodo ti učenci na šolskih hodnikih prijazno pozdravljali, morda pa se bo med njimi stkalo tudi kakšno novo, pristno prijateljstvo«, je cilje projekta povzela vodja Špelca Hribar.

Projekt Varna šola pa je delo Inštituta za varnostno kulturo, ki si prizadeva razširiti zavest o pomenu varnosti in varnostne kulture med mladimi ter posledično zagotovitve čim varnejših šolskih okolij v Sloveniji. Psihologinja in sovodja projekta na OŠ Zbora odposlancev Zarja Golouh Kosten pojasnjuje: »V projekt smo se vključili zato, ker smo opazili potrebo, da se o tej temi v našem šolskem in širšem lokalnem okolju več govori. Želimo opozoriti, da je nujno (po)skrbeti drug za drugega, naše učence pa želimo tudi seznaniti s ključnimi varnostnimi službami in njihovimi dejavnostmi. Prav je, da otroci vedo, da so v svojem okolju varni, pa tudi, na koga se lahko obrnejo, če so v stiski.«

Učencem so svoje delo na privlačen način predstavili reševalci, gasilci, vojaki, policisti in redarji. »OŠ Zbora odposlancev je primer dobre prakse, saj je k izvedbi projekta pristopila zelo celovito. Organizirala je dogodek Dan za varnost in varnostno kulturo, v katerega je vključila tudi službe nacionalne varnosti. Želimo si, da bi čim več slovenskih šol sledilo temu zgledu,« je kočevsko šolo pohvalil vodja projekta na omenjenem inštitutu Andrej Kovačič.

Izidor Volf

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki