fbpx
E-UTRIP
ZD Kočevje.
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Novice Občina Zdravje

ZD Kočevje: Kaj se dogaja s pediatrom?

Pediater na razpolago le dvakrat tedensko: enkrat za preventivo oziroma posvetovalnico in le enkrat za bolne otroke

Že nekaj tednov opažamo, da je v ZD Kočevje pediater v ambulanti zgolj dvakrat na teden po zgolj nekaj ur in to je definitivno nesprejemljivo. Na nas se obračate tudi bralci – z vprašanji in žalostnimi zgodbami, ko je otrok, ki ni mogel biti obravnavan pri otroškem zdravniku pristal na pediatričnem oddelku UKC Ljubljana ali v bolnišnici v Novem mestu. Kako se ZD Kočevje spopada s tem – že dlje časa trajajočim problemom – smo vprašali direktorico ZD Kočevje, Polono Vidič Hudobivnik. Ali lahko v kratkem pričakujemo spremembe?

Pomanjkanje pediatrov je problem celotne Slovenije

»Zelo si prizadevamo pridobiti stalnega pediatra, vendar razmere na tem področju so po celotni državi kritične,« pove Vidič Hudobivnikova, »zaradi hudega pomanjkanja tega kadra v Sloveniji pa je to zelo zahtevna naloga.« V Sloveniji namreč manjka okoli 100 primarnih pediatrov, ta hip pa je za to delovno mesto širom države objavljenih 14 razpisov.

»Zdravstvena oskrba naših najmlajših je zelo pomembna in tega se v ZD Kočevje zavedamo.« (direktorica ZD Kočevje, Polona Vidič Hudobivnik)

45 razpisanih mest, a nobeno za ZD Kočevje

FOTO: ZD Kočevje.

Zdravniška zbornica dvakrat na leto objavi veliko število razpisanih mest na nacionalni ravni in za posamezne izvajalce. »V letošnjem mestu za področje pediatrije 45, a nobenega za ZD Kočevje, kljub našemu stalnemu opozarjanju na veliko in nujno potrebo po pediatru. Na takšno odločitev ministrstva za zdravje, smo se tudi pisno pritožili,« razloži direktorica.

V začetku 2022 se s porodniške vrača specializantka pediatrije

»V tem času tako poskušamo najstrokovnejšo oskrbo otrok zagotavljati s pogodbenimi zdravniki, specialisti pediatri. V poletnem času smo pridobili za pomoč še eno specialistko pediatrije Marušo Kunaver Tašič, dr. med. spec. ped, ki je v poletnem avgustu in v začetku septembra delala tudi 3 do 4 dni tedensko in tako smo imeli pediatra vsak dan. Zdaj prihaja enkrat tedensko. Poleg nje prihajajo še dr. Đorđevski, Dr. Cimerman, dr. Penca, Dr. Zorc in dr. Vincek. Naša specializantka pediatrije se na delo po porodniškem dopustu vrne v začetku 2022.«

Izredne razmere drugod povzročijo izpad pri nas…

»Zaradi izrednih razmer v državi in hudih obremenitev, ki jih imajo pediatri povsod po Sloveniji, se nam občasno zgodi, da imamo kak teden res izpad in imamo zdravnika specialista le dvakrat tedensko.« Vidič Hudobivnikova pravi, da vsi, ki pogodbeno delajo v ZD Kočevje, polno delajo drugod, večina v bolnišnicah, ki se v teh dneh srečujejo z velikim porastom bolnih otrok. In tako se zgodi, da jim delodajalec ne izda soglasja še za delo v ZD Kočevje. »Če se to zgodi zdravstveno oskrbo otrok in mladostnikov prevzamemo drugi zdravniki, specialisti družinske in urgentne medicine, ki smo kompetentni in usposobljeni za tako oskrbo. Otroci so v takem primeru seveda lahko oskrbljeni v urgentni službi,« še doda.

V iskanju stalnega pediatra v ZD Kočevje že 4 leta

Stalnega pediatra v ZD Kočevje intenzivno iščejo že četrto leto. »Primarna oskrba skoraj v celoti temelji na organizaciji Zdravstvenih domov, po drugi strani pa žal nad razpoložljivostjo zdravniškega kadra nimamo prav nobenega vpliva, prav tako nimamo vpliva nad plačilom oz. dodatnimi spodbudami, saj plačilne razrede znotraj javnega sektorja v katerem so tudi zdravniki, določa država,« obrazloži Vidič Hudobivnikova.

Bo z razpisom koncesije pomagala Občina?

»Zaradi izrednih razmer smo na Občino Kočevje kot ustanovitelja naslovili tudi prošnjo za razpis koncesije za pediatrijo. Kot mi je znano, je župan prošnji ugodil, postopki pa so že stekli.« Upamo, da nam vsaj na ta način uspe dobiti nekoga, ki bo stalno prisoten v Kočevju.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki