fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dom Kočevje Narava & zdravje Novice Ribnica

Zasaditev naj bo v isti barvi

Z zasaditvijo cvetličnih korit in posod z balkonskimi rastlinami se naši balkoni in terase z malo truda in domišljije lahko spremenijo v prave cvetlične oaze. Rastline, ki jih posadimo v bližino doma, nam olepšajo bivanje.

Tisti, ki imamo radi balkonsko cvetje, se velikokrat oziramo po okolici in iščemo ideje za naše prihodnje zasaditve. Zasadimo lahko več različnih vrst rastlin, odločilna pa naj bo le ena barva v različnih barvnih odtenkih (npr. močna rdeča, svetlo rdeča – skoraj oranžna). S takšno barvno usklajenostjo cvetov različnih velikosti in s strukturnimi rastlinami lahko ustvarimo čudovito harmonijo. Druga kombinacija so lahko hladne barve v različnih odtenkih modre ali vijolične, katerim se odlično podajo strukturne rastline svetlo zelene barve.

Oranžna nemezija, dalija in miljon zvončki v objemu temnolistnih strukturnih rastlin sladkega krompirja in trifoliuma. Izbira glinene cvetlične posode popestri oranžna cvetlična kompozicija za sončno mesto. Prednost glinenih posod in cvetličnih korit je, da v vročih mesecih ostanejo korenine na hladnem.

Kaj v senco?

Velikokrat se težko odločimo, kaj posaditi na senčno lego. Za rastline so glede svetlobe zahtevni prostori nadstreški in mesta, kjer jim delajo senco bližnje stavbe. Čeprav imamo takšen prostor, ki ga sončni žarki komajda dosežejo, si lahko ustvarimo razgiban nasad s strukturnimi rastlinami. Namesto cvetenja pa izkoristimo obarvanost listov. Uporabimo bršljanolistno grenkuljico, pijavčnico, okrasne koprive, sladki krompir, deteljice ali viseči bambus.

Pravilna oskrba

Izbira pravega substrata je zelo pomembna. Nikar ga ne uporabimo večkrat, saj bomo zaradi varčevanja dobili le skromno cvetenje in ustvarili pravi raj za škodljivce in bolezni. Idealne pogoje za rast balkonskega cvetja dobimo z uporabo pet komponentne Plantella Balkonia zemlje iz najkakovostnejših huminskih šot, ki je obogatena z bio rastlinskimi vlakni za zadrževanje vlage, zelenim kompostom in algami ter aktivatorji cvetenja. Prvi mesec po sajenju gnojenje ni potrebno, potem začnemo z rednim dodajanjem tekočega gnojila Plantella Cvet, ki je obogateno z organsko komponento, vitamini in hranili za dolgotrajno bujno cvetenje. Prehod rastlin iz rastlinjaka na naš balkon ali teraso je povezan z določeno mero stresa, zato ob presajanju uporabite naravni vitaminski pripravek vita, ki krepi rastline in povečuje odpornost na vremenske razmere in stres.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki