fbpx
E-UTRIP
Featured Iz naših šol Kočevje Novice

Planinski pohod po Jurčičevi poti

Že zgodaj zjutraj, kot imajo planinci nasploh v navadi, ko se odpravljajo na kak nov planinski podvig, smo se mladi planinci vseh treh OŠ na Kočevskem ter mentorice in vodnici podali na nov pohod. Nismo se še udeležili pohodniške pešpoti po Jurčičevi poti, zato smo le-to storili v soboto, 9. 3. 2019. Pot je poimenovana po pisatelju Josipu Jurčiču in je potekala v dveh etapah, od Višnje Gore do Muljave ter od tam do reke Krke oziroma njenega izvira.

Mestno jedro Višnje Gore je bilo naša izhodiščna točka pohoda. Pot se je začela hitro vzpenjati, nato se je vila bolj po ravnici z majhnimi vzponi in spusti. Hodili smo skozi več naselij, skozi gozd in travnike. Lahko smo opazovali lepo urejene kmetije. Vmes se nam je razkrival že kar spomladanski razgled po dolenjski pokrajini. Nadaljevali smo po poti, ki jo je vsakodnevno prehodil Jurčič od doma do šole in nazaj. Njegove poti so bile navdih za njegova številna literarna dela. Malce utrujeni smo prispeli na Jurčičevo domačijo na Muljavi, ki predstavlja tudi muzej na prostem. Naša mentorica nam je povedala nekaj zanimivih detajlov o Josipu Jurčiču in literarnih osebah v njegovih delih, zlasti o Krjavlju. Od tam smo nadaljevali pot do Krške jame, kjer nam jo je turistični vodič na zanimiv način razkazal. Pred vhodom v jamo smo lahko opazovali stalni kraški izvir Krke. Na bližnjem travniku smo se odpočili in, kot da bi imeli pravi piknik, smo se na travici nastavljali redkim sončnim žarkom ter sproščeno pomalicali, nazadnje pa še napisali oz. narisali vtise v Planinski dnevnik. Odpravili smo se nazaj v Muljavo in se od tam po več urah hoje odpeljali proti Kočevju.

Polonca Kalič, mladinski odsek PD Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki