fbpx
E-UTRIP
Foto: Waitresstips.com.
Aktualno Gospodarstvo Kočevje Ribnica

Zaposleni v turizmu in gostinstvu bodo imeli višje plače in regres

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije ter predstavniki turističnega gospodarstva so podpisali aneks, s katerim bodo v letošnjem letu najnižje osnovne plače, zaposlenim v turistični panogi, dvignili za 10,25 odstotka ter zvišali vrednost regresa na 1.150 evrov, kar je za 100 evrov več, kot lani.

Aneks so podpisali Igor Škrinjar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Združenju delodajalcev Slovenije, direktor gostinske zbornice Slovenije, Fedja Pobegajlo, in Kristijan Lasbaher, predsednik Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije.

Kot omenjeno so z aneksom dvignili najnižjo osnovno plačo v višini 10,25 odstotka, kar bo izvedeno v dveh delih. Prvi, petodstotni dvig, je bil izveden s 1. marcem, preostali del pa bo izvršen s 1. julijem, na začetku glavne turistične sezone.

Poleg plače bodo delavci v turistični panogi prejemali tudi višji regres, ki bo od sedaj 1.150 evrov, kar je za 100 € več, kot v lanskem letu. Zaposleni si na svojem računu lahko obetajo prejem celotnega zneska, saj je od lani regres oproščen vseh dajatev.

Ob podpisu so poudarili, da se vsi zavedajo pomena dodatne motivacije zaposlenih v turizmu in gostinstvu, saj je to osnova za dvig kakovosti dela v tej panogi. Sindikat gostinstva in turizma sicer že dolgo opozarja na številne težave, s katerimi se soočajo, kot so neugoden delovni čas, pomanjkanje kadra, težki pogoji dela in slaba plača. V tem pa je deloma tudi razlog, da je delo v tej panogi postal vse manj zaželen in bolj odvisen od študentske in tuje delovne sile, kar pa se ne sklada s cilji strategije slovenskega turizma, kjer je izpostavljena višja cenovna in kakovostna raven.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki