fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Zaloge krvi so nižje

Odziv krvodajalcev je v poletnih mesecih, v času dopustov manjši, zato so nižje tudi zaloge krvi. V zavodu za transfuzijsko medicino sicer trenutno pokrivajo potrebe bolnikov po krvi, a zaradi nižjih zalog ljudi prosijo, da se odzovejo na akcije darovanja krvi.

Kot so pojasnili na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, so trenutno zaloge krvi nižje, a z njimi pokrivajo potrebe bolnikov. Trenutno beležijo predvsem nižje zaloge 0 RhD negativne, AB RhD negativne in A RhD pozitivne krvi, zato krvodajalce vabijo, naj se še naprej odzivajo na vabila Rdečega križa in transfuzijske službe.

Krvodajalci se na odvzem krvi lahko prijavijo tudi sami, tako da pokličejo zavod ter se dogovorijo o dnevu in uri prihoda. Na odvzem krvi se lahko prijavijo na njim najbližjo krvodajalsko akcijo ali transfuzijski center. Lokacije in kontaktne številke so dostopne na spletni strani http://www.ztm.si/krvodajalstvo/kdaj-in-kje-lahko-darujem/delovni-cas/.

V zavodu sicer v prvih sedmih mesecih letošnjega leta v povprečju na mesec beležijo 7965 prijav krvodajalcev. Lani je bilo v istem obdobju povprečno prijavljenih 7598. V istem obdobju letos so zabeležili 4418 prijav novih krvodajalcev, lani v prvih sedmih mesecih pa 3619. Skupaj je bilo v prvih sedmih mesecih prijavljenih 55.759 krvodajalcev, kar je 2548 več kot lani v istem obdobju.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki