fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava Narava & zdravje Novice Občina

Zakaj so pomoli ob Kočevskem jezeru poplavljeni?

V zadnjih dneh smo priča precej nenavadnemu pojavu. Pomoli ob Kočevskem jezeru so namreč že nekaj dni poplavljeni. O razlogu za ta pojav smo povprašali na Občino Kočevje, ki odgovarjajo: “Razlog za dvignjeno gladino vode in poplavljene pomole na jezeru so velike količine padavin v zadnjih dneh. Zaradi dokaj počasnega odtoka vode pa smo že prejšnji teden opravili prvi terenski ogled. Preučujemo možnosti napake na odvodnjavanju, končnih ugotovitev trenutno še ni.”

Kakovost vode v jezeru je sicer že nekaj časa pod vprašajem. O tem smo pisali v včerajšnjem prispevku, v katerem smo izpostavili rezultate meritev voda, ki so sicer še neuradni, in so jih izvajali v ponedeljek, 19. 10. Občina Kočevje je za trajnostni razvoj jezera in nadzor nad kakovostjo vode ustanovila prav posebno komisijo, ki bodo določili in izvedli ukrepe z namenom izboljšanja vode in pogojev za življenje v njej. “Prvi korak je bil izvedba meritev kvalitete globinske vode jezera, ki ne kroži tako kot površinske vode, v pripravi pa je snemanje stanja cevi po kateri odteka voda iz jezera. Občina Kočevje se je tudi že sestala s predstavniki Direkcije za vode, ki upravlja z vodami, pogovori pa so potekali v smeri sodelovanja pri izvajanju pregleda in morebitnih sanacij zaradi starosti odvodnega kanala,” dodajajo iz Občine Kočevje.

Po prepričanju strokovnjakov, naj bi bila kopalna voda na površini jezera zaradi kroženja dobre kvalitete. “Vprašljiva je le voda v globljih delih, ki najverjetneje zaradi zastarelega odvodnega kanala ni pretočna oz. zastaja. Kakšno je stanje bodo pokazale analize, omenjena komisija pa že pripravlja načrt dela vnaprej,” pojasnjujejo iz Občine.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki