fbpx
E-UTRIP
Potem ...
Aktualno Kočevje Narava Narava & zdravje Novice Občina

Za poseg v zasebno drevnino bo kmalu potrebno pridobiti dovoljenje

Na državni ravni se pripravlja dokument, ki bo med drugim urejal posege v zasebno drevnino, sporočajo iz Občine Kočevje. Ali to pomeni, da bo za saditev in obrezovanje dreves na zasebni parceli potrebno pridobiti dovoljenje? Ne, nikakor ne! A v primeru večjih posegov v drevesa bo potrebno dobro premisliti, kako se bomo zadeve lotili.

Na Občini Kočevje pravijo, da ta ukrep močno pozdravljajo, saj izkušnje preteklih let kažejo na to, da se nekateri obrezovanja dreves lotevajo popolnoma napačno. Nestrokovni posegi so namreč lahko škodljivi in posledično nevarni za okolico.

Nedavno se je ponovno pojavil primer neprimernega obrezovanje stare hruške v Mahovniku, ki na tem mestu stoji že več kot sto let. Domačini so z zaskrbljenostjo in žalostjo ugledali zdaj žalosten prizor nekoč mogočnega drevesa.

Sicer pa je dovoljenje za poseg v zasebno drevnino v nekaterih primerih že potrebno pridobiti. Tu se gre za drevesa, ki so zaradi posebne veljave v kulturnem prostoru že pridobili status naravnega spomenika in jih ščiti pred večjimi neprimernimi posegi.

Na Občini Kočevje že vrsto let opozarjajo na neprimerno obrezovanje dreves. V ta namen vsako leto občanom posredujejo tudi opozorila in napotke v vednost pri obrezovanju z namenom, da bo le-to kar najbolj služilo svojemu namenu.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki