fbpx
E-UTRIP
Tone in Ludvik na cilju.
Featured Smučanje Šport

Kraljevski tek na smučeh, tudi Ribničana sta bila zraven

Vasaloppet tek je najstarejši tek na smučeh na svetu, prvi je bil natanko pred 100 leti, ki marca poteka na 90-kilometrski progi med mesti Sälen in Mora na severozahodu Dalarne na Švedskem.

Kraljevska panoga vzdržljivosti in pogumnosti je letos privabila več kot 16 tisoč udeležencev, med katerimi je bila tudi skupina 20-ih Slovencev. Med njimi sta se odlično odrezala tudi Ribničana Anton Perhaj in Ludvik Peterlin. Razgibano progo sta pretekla brez težav in pomislekov, da bi odstopila, z visokimi uvrstitvami v svojih skupinah.

»Vzhičena sva bila od sreče ob prečkanju ciljne črte. Potočile so tudi solze. Šla bi še in še naprej, takšen je bil občutek. Res sva lahko ponosna, da nama je uspelo,« sta dejala Ludvik, ki se je tega udeležil četrtič in Tone, ki je tekel trikrat. Po vrnitvi domov so jima v Slatniku pripravili prisrčen sprejem.

Priprave na start.

Vzornika z dolgo kilometrino

Klena suhorobarja sta sicer vsestranska rekreativna športnika. Ludvik je vnet ekstremni kolesar in tekač tudi na »suhem«, Tone pa zaprisežen planinec, ki je leta 2008 splezal na 8021 m visoko goro Cho Oyu v Himalaji, naskočil je tudi nekaj evropskih štiritisočakov, odlično pa se znajde med košarkarskimi obroči, vneto vrti tudi pedala kolesa. Tako Ludvik kot tudi Tone z zdravim načinom življenja, ki je sicer njuna popotnica še iz rosnih let, nabirata upokojenska leta. »Da bi bila kos drugim na največjem teku, ki ga pripravljajo na zemeljski obli, sva morala nabirati dolgo kilometrino,« sta poudarila.

Tone je med drugim od novembra v popoldanskih urah kar 115-krat osvojil Sv. Ano, Ludvik pa je pogosto hitel do najvišje vzpetine nad vasjo Slatnik, v smeri Sinovice. Ker snega v ribniški dolini in na bloški planoti letos ni bilo toliko, sta del tekaških priprav opravila v Ratečah.

Z leve Janez Lovšin, Benjamin Henigman, Tone Perhaj, Ludvik Peterlin in Cerkničan Srečko Glažek, ki je leta 1995 ogrel Ribničane za nastope.

Še trije so zapisani v kraljevsko knjigo

»Kako vse to združujem, usklajujem? Moram povedati, da je zelo naporno, saj tega doma nekako ne razumejo (smeh). In še ne vedo, da se bom morda skupaj s prijatelji iz Velikih Lašč, če seveda bo mir, letos s kolesi odpravil v Albanijo,« je načrte razkril Tone, Ludvik pa bo zaloge kondicije nabiral v domačih krajih.

Vasaloppet je eden izmed štirinajstih podobnih maratonskih tekov, ki so združeni v Worldloppet. Tekmovalci, ki pretečejo 10 od 13 maratonov po Evropi in onstran luže v ZDA in Kanadi, pridobijo naziv Wolrdloppet masters. To je poleg Toneta (ki se tekov udeležuje od leta 2003) in Ludvika (začel je leta 1995) uspelo še trem Ribničanom, in sicer Janezu Lovšinu, Nandetu Šilcu in Benjaminu Henigmanu.

Sprejem domačih.

»Če se bo ponudila priložnost, da bi šla kam skupaj na tekmo, jo bova zagotovo zagrabila. Prijateljstvo iz domačih logov se je še bolj utrdilo na skoraj dva tisoč kilometrov dolgi poti in na sami tekmi,« sta iskrena.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki