fbpx
E-UTRIP
Domen Češarek.
Aktualno Gospodarstvo Kočevje Ribnica

Z roko v roki do kakovostne prehrane

Projekt »Z roko v roki do kakovostne prehrane« zajema 4 LAS območja po Sloveniji. Na območju LAS po poteh od dediščine Turjaka do Kolpe sodelujeta kot partner na projektu tudi Občina Kočevje in Razvojni center Kočevje Ribnica d.o.o.

Namen projekta je ustvariti pogoje za vzpostavitev učinkovitega sistema lokalne trajnostne oskrbe z lokalnimi živili in s tem oblikovanja kratkih dobavnih verig.

V prvi fazi izvajanja projekta smo tako izvedli naslednje vsebine: marca 2019 je bila v Kočevju odprta trgovina z lokalnimi izdelki »Zakladi Kočevske« katere obnovo in opremo je sofinancirala Občina Kočevje. Narejena je bila analiza stanja potreb po živilih na področju javnih ustanov kot tudi analiza pridelave in predelave živil s strani lokalnih ponudnikov. Izveden je bil ogled dobre prakse mentorjev kmetijskih krožkov na območje LAS med Snežnikom in Nanosom. Izveden je bil kmetijski krožek na OŠ Ljubo Šercer ter delavnice s skupino starejših v Domu starejših občanov Kočevje, kjer so izdelovali glineno posodo, pripravljali jedi iz čemaža in velikonočne dobrote ter pripravljali zeliščna mazila. V okviru projekta smo izdelali tudi družabno igro z naslovom »Vrt družine Dobrojed«, ki je namenjena otrokom 3. starostne skupine v vrtcih ter učencem 1. triade osnovne šole. V sklopu tradicionalnega slovenskega zajtrka, dne 15. 11. 2019 smo tako vsem osnovnim šolam in vrtcem na območju LAS po poteh od dediščine Turjaka do Kolpe razdelili 300 izvodov igre.

Projekt se izvaja od 1. 9. 2018 – 15. 4. 2021. Skupna vrednost projekta za LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe znaša 102.209,61 EUR; znesek sofinanciranja iz sredstev Evropskega sklada za razvoj podeželja pa znaša 72.437,85 EUR.

Projekt je bil izbran za sofinanciranje na 3. javnem razpisu za podukrep 19.3.: Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine, ki ga je razpisalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Več informacij o projektu in razstavi na spletni strani LAS: www.las-ppd.si

Primož Pahor, projektni vodja

 

 

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki