fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Ribnica

Julijana in Metka skupaj štejeta 211 let

Slovensko prebivalstvo se stara, vse več je stoletnikov, ki živijo tudi na območju osmih občin zahodne Dolenjske. Najstarejša občanka, Julijana Zakrajšek, je doma iz Velikih Lašč. Oktobra 2019 je dopolnila 107 let in živi v Podulaki. Še vedno je polna življenjske energije in delovna. Kadar se da, se loti hišnih opravil. Tri leta mlajša je Metka Fink iz Željn pri Kočevju. Najstarejša slovenska rudarka bo 5. marca dopolnila 104 leta. Kljub težkemu življenju v mlajših let je še vedno pokončna in polna spominov. Obe stoletnici živita na svojih domovih. Iz večkratnih pogovorov, ko sta čili dami odstirali strani knjige svojega življenja, se nam je v spominu zapisalo predvsem njuno razmišljanje o dolgosti stvarstva. »Najboljše zdravilo za dolgo življenje sta dobra volja in smeh, pa tudi predvsem strpnost in prijaznost,« priporoča. Julijana pa stavi tudi na korenine, saj so njeni predniki kar dolgo tlačili zemljo, mama je šla med rajne pri 89-ih, oče sedem let prej. »Če bi se znali ljudje pogovarjati, bi bilo sovraštva in nadlege veliko manj,« je še dejala.

Metka Fink.

»Seveda, kot bi rekli mladi, pozitivna energija na prvemu mestu,« dodaja Metka Fink in priporoča bolj skope krožnike s hrano, oči naj torej ne bodo preveč lačne. Metki zdravje prizanaša, predlani je sicer prestala operacijo kolka. Redno telovadi in se sprehaja po vasi. Demenca je za njo »španska vas«, saj se spominja tako dogodkov iz mladosti kot bližnje preteklosti. Najraje je domačo hrano, fižol, zelje in krompir. Sicer pa je med stoletniki v Sloveniji več kot dve tretjini žensk, moških pa čedalje manj.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki