fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje

Vsak peti otrok poroča o težavah z vrstniki

Telefon za otroke in mladostnike Tom telefon je ob današnjem mednarodnem dnevu otroških telefonov začel akcijo Tom potuje, otroke obiskuje!. Lani se je je udeležilo 193 osnovnih šol. Vsak peti otrok poroča o težavah z vrstniki, vsak peti o težavah v družini, vsak osmi pa ima psihične težave, je dejala njegova strokovna sodelavka Sandra Murk.

Posamezna osnovna šola bo med akcijo 14 dni gostila nahrbtnik in od četrtega do devetega razreda izvajala delavnico o pomenu pogovora in o Tom telefonu, ki deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS).

“Otroci na listke anonimno zapišejo vprašanja ali temo, o kateri se ne upajo pogovoriti z odraslo osebo,” je povedala Murkova. V akciji so lani zbrali 10.000 anonimnih listkov otrok in podatki kažejo, da je vsak peti poročal o težavah z vrstniki in vsak peti o težavah v družini, vsak osmi pa o psihičnih težavah.

Otroci se s temi tremi težavami najpogosteje obračajo tudi na telefon, je pojasnila Murk, ki v zadnjih letih opaža porast medvrstniškega nasilja. Veliko je izključevanja iz skupin na Facebooku, žaljenja v komentarjih, deljenja retuširanih fotografij. Vse to se potem prelije v fizično okolje in spodbudi posmehovanje sošolcev, veliko je tudi fizičnega nasilja, je dodala.

Z otroki se je treba pogovarjati, saj je stisk čedalje več, poudarja predsednica ZPMS Darja Groznik. Naloga odraslih je, da otrokom prisluhnejo in ustvarijo varen prostor za pogovor, v katerem ne bo obsojanja, so njene besede zapisali v ZPMS.

Fantje in dekleta kličejo v enakem deležu

Povzeli so tudi navedbe strokovne vodje Tom telefona Tjaše Bertoncelj, da želijo otrokom in mladostnikom z akcijo predstaviti pomen pogovora, jih seznaniti s Tom telefonom in jim ga približati kot enega od virov pomoči, ko se znajdejo v stiski ali potrebujejo pogovor. Pogovor je po njenem pojasnilu osrednji prostor, v katerem otrok pridobi izkušnjo, da je sposoben in pripravljen iskati pomoč. Sposobnost iskanja pomoči pa je zelo pomemben varovalni dejavnik in temelj, na katerem otrok gradi obvladovanje katere koli težave za vsa obdobja življenja, je opomnila.

Po statistiki Tom telefona fantje in dekleta nanj kličejo v enakem deležu. Murkova pri tem opaža, da dekleta raje poiščejo pomoč preko spletne klepetalnice in elektronske pošte, kjer prevladujejo v 70 odstotkih primerov.

Navedene težave pogosto čutijo v duševnem zdravju, saj lahko zapadejo v depresijo, občutijo tesnobo, nekateri imajo celo panične napade, ugotavlja Murk. Skrajni primeri privedejo do samomorilnega razmišljanja, večinoma pa zaradi stisk ne želijo v šolo, se umikajo vase, pri nekaterih pa se pojavijo psihosomatske težave. Mlajši imajo tako bolečine v trebuhu, starejši pa glavobole, je dodala.

Na Tom telefonu se na njihove težave v prvi vrsti odzovejo z empatičnim razumevanjem in dajo prostor za pogovor, v katerem ne dajejo nasvetov. Preko pogovora jih skušajo premakniti iz položaja nemoči do točke, ko se lahko začnejo umirjati in iz lastnih virov vzpostaviti realnejši pogled na položaj. “Ob tem pazimo, da so koraki za otroke majhni in dosegljivi,” je ponazorila Murkova.

Glede na njihove težave jim nato posredujejo informacije o različnih oblikah pomoči in jih po potrebi napotijo na ustrezno strokovno službo.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki