fbpx
E-UTRIP
Aktualno Črna kronika Kronika

Naše območje manj ogroženo za samomore

Danes obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora. Prizadene lahko vsakogar od nas ali naših bližnjih. Zaradi samomora vsako leto umre več kot 800.000 ljudi, to pomeni, da se vsakih 40 sekund zgodi en samomor. Uvrščajo ga med vodilnimi vzroki za umrljivost na svetu. Letošnje vodilno sporočilo svetovnega dneva preprečevanja samomora se glasi “Skupaj”. Izpostavlja najbolj pomemben del učinkovitega preprečevanja samomora – sodelovanje in povezovanje.

V Sloveniji je v letu 2019 zaradi samomora umrlo 394 oseb (307 moških in 87 žensk). Moških je zaradi samomora umrlo kar štirikrat več, kot žensk. Prav tako so opazne razlike med vzhodnim in zahodnim delom Slovenije, saj so regije na vzhodu bolj ogrožene. Če primerjamo z letom 2018, smo lani beležili več samomorov, vendar lahko rečemo, da samomor ostaja pod dolgoletnim povprečjem in da se vzdržuje trend upadanja, ki ga beležimo skozi več let.

K.N.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki