fbpx
E-UTRIP
Kočevsko jezero. (Foto: M.K.)
Aktualno Narava & zdravje

Voda na Rudniškem jezeru je ustrezna za kopanje

Z namenom monitoringa vplivov na okolje po nesreči v podjetju Melamin in pred začetkom kopalne sezone, se je Občina Kočevje odločila za izvedbo podrobnejše analize voda Rudniškega jezera. Meritve so pokazale, da je voda ustrezna za kopanje, sporoča Občina Kočevje.

Najprej je bila vzorčena površinska voda, nato so bila vzorčenja  globinske vode opravljena še na kopališču in na sredini jezera. Kot navaja poročilo, je na podlagi rezultatov razvidno, da je kopalna voda v skladu s pravilnikom, ki obravnava kopalne vode, in tako ustrezna za kopanje. Analiza je tudi pokazala, da mineralno olje in HMMM (heksa melamin) v jezeru nista prisotna. Sledi teh dveh snovi v prvih površinskih vzorcih so bile verjetno posledica manjšega enkratnega izpusta mineralnega olja ali goriva in požara v tovarni (onesnaženje preko zraka).

“V kratkem pričakujemo tudi rezultate vsakoletnega vzorčenja vode na Rudniškem jezeru, Reškem jezeru in reki Rinži, ki jih za nas opravlja Veterinarska enota Slovenske vojske,” sporoča Občina.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki