fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Novice Ribnica

Višje cene vrtca in kadrovski vrtiljak

Zadnji dan februarja je potekala deveta redna seja Ribniškega občinskega sveta, prva v tem letu, na kateri je bila od predlaganih 15 točk dnevnega reda na predlog župana Sama Pogorelca umaknjena četrta točka, »Odlok občine Ribnica o dosežkih za izjemne zasluge, v prvi obravnavi«. Svetnice in svetniki so med drugim dali soglasje za imenovanje (zdajšnjega) direktorja Zdravstvenega doma Ribnica, Andreja Lampeta, ter pozitivno mnenje k imenovanju Bernarde Drobnič za (zdajšnjo) pomočnico direktorja Centra za socialno delo, Osrednja Slovenija zahod, enota Ribnica. Knavsova brez soglasja

Niso pa dali soglasja za imenovanje direktorice Javnega zavoda Lekarna Ribnica, Petri Knavs. Tehtni pomisleki so bili podani glede na to, da naj bi bodoča direktorica večji del delovnega časa opravljala v Loškem Potoku, v Ribnici pa bi imenovala vodjo enote. Prav tako so pogrešali smelo in razvojno vizijo Lekarne v času, ko v Ribnici ni več konkurence zaradi odsotnosti Sano Laborja. »Prepričan sem, da je še veliko prostora za izboljšanje lekarnarskih storitev za uporabnike, čeprav ne rečem, da do sedaj temu ni bilo tako,« je soglasni sklep občinskega sveta komentiral Pogorelc.

Tako kot povsod po državi

V nadaljevanju seje, ki je trajala dobre tri ure, so svetnice in svetniki potrdili nove, višje cene programov v Vrtcu Ribnica in rezervacije. Razlogi za podražitev, ki so obračunani po že znani metodologiji, so enaki povišanjem v vseh lokalnih skupnostih: rast minimalnih plač, znatno višji stroški dela, materiala, storitev, energentov in živil. Po predloženem izračunu Vrtca Ribnica znašajo nove cene programov za 1. starostno obdobje (oddelki 1 do 3-letnih otrok) 688,52 evra, kar predstavlja 9-odstotno povečanje, za 2. starostno obdobje (oddelki 3 do 6-letnih otrok) pa 489,26 EUR (16-odstotno povečanje). Ravnatelj vrtca Andraž Caserman je na seji pojasnil, da v okviru polne cene znaša participacija staršev, odvisno od višine osebnih dohodkov, največ 77 odstotkov, največ tistih, ki plačujejo vrtec pa je v 35 in 43 odstotnem deležu. Za njih se bo cena, ki stopi v veljavo 1. aprila, podražila med 20 in 30 evri na mesec.

Posledice po občinskem proračunu

Sprememba cen programov bo imela finančne posledice na proračun Občine Ribnica v višini malo manj kot 64 tisoč petsto evrov, ki jih bo potrebno upoštevati pri pripravi rebalansa proračuna Občine Ribnica za leto 2024. Trenutno so v proračunu občine zagotovljena sredstva za plačilo razlike med ceno programov v vrtcih in plačili staršev v višini 2.010.433,00 evra. Po predlogu finančnega načrta za leto 2024, pripravljenega s strani Vrtca Ribnica, pa je predviden prihodek vrtca s strani Občine Ribnica za ta namen v višini 2.074.905,00 evra.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki