fbpx
E-UTRIP
Nastop Vrtca pri OŠ Fara. FOTO: Florjan Jurjevič.
Aktualno Iz naših šol Novice

Veseli december v Kostelu

Decembrsko dogajanje v Kostelu je bilo bližajočemu se prazničnemu času primerno pestro in razigrano. Že nekaj dni pred začetkom decembra smo na Zavodu za kulturo in turizem Kostel gostili slovenskega etnologa in poznavalca gastronomskih posebnosti slovenskih regij, doktorja Janeza Bogataja. Znani predavatelj je predstavil pomen kulinarične dediščine in pravega pristopa k njeni promociji, spodbudil k razmišljanju o vrednosti lokalnih živil, spoštovanju tradicije in zbranim prikazal možnosti razvoja kulinarike kot pomembnega elementa na področju turistične ponudbe. Dogodek smo izvedli v sodelovanju z RC Kočevje Ribnica v okviru SPOT. Po dogodku so obiskovalke in obiskovalci lahko poskusili lokalne dobrote, ki so jih pripravile članice TŠD Kostel, DU Kostel in DKŽ Nežica.

Veseli december smo otvorili 3. decembra z organiziranim izletom v čarobno okrašen adventni Zagreb ter nadaljevali kulturno – z ogledom gledališke predstave za otroke in odrasle. Zavod za kulturo in turizem Kostel sta 10. decembra obiskali članici KD Stari trg ob Kolpi in uprizorili prijetno in poučno lutkovno predstavo Polanski vrag.

Že vse od oktobra na ZKT ob sredah dopoldne potekajo srečanja za upokojenke in upokojence z najrazličnejšimi tematikami – sredini dopoldnevi, ki so bili decembra prav tako praznično obarvani. Udeleženke so ustvarjale praznične voščilnice, se na predavanju Igorja Forščka seznanile z blagodejnimi učinki zelišč in drugih zeliščnih pripravkov, Suzana Jurič pa jim je predavala o eteričnih oljih ter s skupino izvedla nekaj dihalnih tehnik ter vaj kundalini joge. Zadnje decembrsko srečanje je bilo nadvse sladko, saj so nekatere udeleženke napekle pecivo in celo potico, zaposleni ZKT Petra Dolšak Malnar in Laura Mišič pa sta zbrane pogostili s sveže ocvrtimi fritulami.

Vrhunec je decembrsko dogajanje doseglo v soboto, 17. 12., ko se je v prostorih ZKT odvijala kulturno-zabavna prireditev z bazarjem, otroškimi delavnicami in pravljičnim kotičkom, otroke pa je razveselil prihod Božička, s katerim so se lahko fotografirali v foto kotičku. Na bazarju so z bogato ponudbo sodelovala kostelska društva – Društvo upokojencev Kostel, Društvo kostelskih žena Nežica, TŠD Kostel, zeliščar Igor Foršček ter Vrtec pri Osnovni šoli Fara. Kulturni program so s svojimi nastopi oplemenitili otroci Vrtca pri OŠ Fara z mentoricami Saro Rauh, Anjo Kezele in Barbaro Čampa Janeš, otroški pevski zborček OŠ Fara z mentorjem Mitjo Letigom ter mlade recitatorke in recitatorji z OŠ Fara, ki so se na nastop pripravljali z mentoricama Tino Južnič in Marto Žagar. Zbrane sta ogrela tudi Florjan in Aleš Jurjevič na kitari in harmoniki, s svojim očarljivim glasom in klavirsko spremljavo pa jih je v sanjarjenje zazibala Nataša Zamida. Za zabavo vseh generacij so poskrbeli fantje iz mlade glasbene skupine Inšpektorji, ki so na noge dvignili staro in mlado.

Na Zavodu za kulturo in turizem pa že snujemo nove kulturne in zabavne dogodke, ki jih tudi v prihajajočem letu ne bo manjkalo. Tako vas v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Kočevje v petek, 20. 1., ob 17. uri vabimo na predstavitev zbornika Kostel. Pripovedi in izpovedi, ki sta ga oblikovali Živa Ogorelec in Vesna Jerbič Perko.

Nadaljevali bomo tudi s sredinimi dopoldnevi za upokojenke in upokojence, vse bolj pa se povezujemo tudi s kostelsko mladino, s katero že nizamo ideje za dogajanje, namenjeno prav njim.

Zavod za kulturo in turizem Kostel vsem bralkam in bralcem želi prijetne praznike, v novem letu pa mnogo kulture, dogodivščin, prijetnih reči in prijaznih ljudi.

Tinkara Hodnik, direktorica ZKT Kostel

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki