fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kultura Umetnost

Na Gradežu 350 božičnih jaslic

Dnevi okoli božiča so pravšnji čas, da vsaj malo odložimo breme vsakdanja in naredimo inventuro svoje duše. Na Gradežu se tega lotevajo že petnajsto leto, in sicer tako, da od tretje adventne nedelje pa do 8. januarja sobivajo s pisanimi jaslicami, lično božično ikonografijo, ki v soju luči pričara rojstvo božjega sina. Postavili so jih v skritih in hkrati vsakomur vidnih kotičkih vasi, v skednjih, nekdanji točilnici, v hlevih, v votlinah na drevju, na oknih, v hišah, dvoriščih, na kapelah …

Letos jih je po dveletnih omejitvah in tudi na zasneženi planoti na ogled 333, narejenih iz vseh mogočih materialov, do konca prihodnje nedelje pa jih bo krepko čez 350. »Med njimi ni tako velikih kot prejšnja leta, so pa nekatere unikatne in letos prvič postavljene, stare okoli 150 let,« je ob odprtju razstave in božičnim koncertom povedal Lojze Senčar, predsednik Društva za ohranjanje dediščine Gradež, ki je organizator tega dogodka.

Sijaj prazničnega časa v kovini

V sušilnici sadja, ki bo obratovala še dva tedna po zaprtju razstave, je jaslice iz kovine na ogled postavil ljubiteljski umetnik, tudi slikar Alojz Burja iz Volčjega Potoka. Pri delu uporablja tehniko brušenja in varjenja. Mimogrede je tako lične motive podeželske vasi s hribi, polji, drevjem, neutrudnimi kmečkimi družinami, kapelo, cerkvijo, božjo družino … vgradil več kot deset kilogramov opilkov, 150 brusnih plošč, 30 kilogramov vržene žice, dve jeklenki plina in še kaj. Burja je sicer po poklicu zidar, do leta 2000 se je umetniško bolj izražal v lesu, od takrat pa v kovini.

Družine Jakob in Šavli

Med družinami, ki se vsa leta še posebej potrudijo s prikazom božičnih običajev, so družine bratov Jakob (Lado, Andrej in Tomaž) in družina Šavli z Gradeža. Njihove jaslice so iz različnih materialov in velikosti, najpogosteje iz lesa, Marko Šavli pa je pred hišo postavil veliko repliko tipične podeželske vasi, ki je v pričakovanju rojstva božjega odrešenika.

Jasličarji pri delu uporabljajo tudi glino, vosek, papir, mavec, mah, beton, keramiko, borovo in orehovo lupino, les, koruzne storže, lubje, mavec, stiropor, krušno testo. Na ogled so poleg tradicionalnih slovenskih jaslic iz številnih krajev na ogled tudi one , ki so jih naši popotniki prinesli z Aljaske, Kostarike, Izraela, Čila, Južne Afrike, Kenije, Nemčije, Italije, Avstrije, Anglije , Hrvaške. Letos so jih prvič dali skupaj v en razstavni prostor.

Brezplačni ogledi, organiziran prevoz

Do 8. januarja, ob 17.30, ko bodo z razstavo poprtnikov jaslice zadnjih pokazali javnosti, bodo vodeni ogled in tržnica tudi 26. decembra ter 1. in 8. januarja.Organizirali so brezplačno vodenje, za tiste, ki si želijo sami ogledati pravljično praznično vas, so postavili kažipote v obliki zvezde repatice, vmes pa bodo gorele bakle. Novost je tudi ta, da so s Turjaka do Gradeža organizirali brezplačen prevoz s kombijem.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki